GAD-Generaliserat ångestsyndrom

Ångest är inte farligt, även om det är obehagligt. Det är kroppens sätt att reagera mot fara och kan utlösas av exempelvis stress och smärtfulla minnen.

 

Ångest är starka känslor av oro och rädsla, det är inte farligt att få ångest även om det är obehagligt. När du får ångest känns det ofta tydligt i kroppen. Hjärtat slår snabbare, du kan börja svettas, få svårt att andas och det känns som om du har en klump i magen. Du kan också känna dig svag i kroppen och darra, få yrsel, diarré och behöva kissa oftare än vanligt. Ångest är kroppens sätt att reagera mot fara och symtomen beror på att adrenalin och andra stresshormoner kommer ut i blodet.

Svårt att komma till ro

För många är ångesten knuten till något obehagligt som har hänt tidigare, eller till något du tror skulle kunna hända framöver och som väcker oro. Stress, press från omgivningen och smärtfulla minnen kan utlösa ångest. Men du kan också få intensiv ångest utan att riktigt förstå varför du mår så dåligt.

Ångest är mer än den vardagliga oron och tillfälliga stressen som du kan känna över till exempel en arbetsintervju. Ångesten kan göra att du har svårt att slappna av och komma till ro, vilket påverkar din sömn. Du kan ha nära till gråt, bli lättirriterad eller otålig.

Ångesten kan begränsa vardagslivet

Stark ångest kan väcka skamkänslor och risken finns att du begränsar ditt liv genom att undvika situationer och platser som kan framkalla ångest. En del försöker döva ångesten med alkohol, narkotika eller fysisk smärta. Men det är destruktiva sätt som bara kan döva för stunden och som bidrar till bibehållen ångest.

Generaliserat ångestsyndrom (General Anxiety Disorder, GAD) kännetecknas av:

  • Ständig, överdriven oro och ängslan för vardagliga saker.
  • Stora svårigheter att kontrollera oron.
  • Mentala och fysiska symtom.
  • Lidande och/eller nedsatt funktion.

Den överdrivna ängsligheten visar sig ofta redan under tidig barndom eller tonår.

Vill du veta mer? Kontakta oss!

Har du frågor eller funderingar kring vår behandling, eller undrar över något annat, så är du alltid välkommen att kontakta oss.

Capio Hjärnhälsan

Telefon 08-518 194 20 

telefontid vardagar 08.00-12.00

Adress: Krukmakargatan 37A, plan 7, 118 51 Stockholm

E-post: hjarnhalsan@capio.se

E-post är endast avsett för allmänna frågor. Vid kontakt via e-post kan vi inte garantera sekretessen och du kan därför inte få råd i medicinska frågor, boka tid, avboka tid eller förnya recept genom e-post. För din säkerhet skall du aldrig, i kontakt med oss via e-post, ange personnummer eller symptom/besvär.