Paniksyndrom

Paniksyndrom är återkommande panikattacker som kommer plötsligt utan någon tydlig yttre anledning. Det är obehagligt men inte farligt.

Paniksyndrom innebär att du har återkommande panikattacker där du känner en överväldigande panik eller intensiv rädsla och ångest. Det är inte alltid du förstår varför, eftersom det inte finns någon tydlig yttre anledning. Attackerna kommer plötsligt och brukar vara i några minuter.

Yrsel och overklighetskänslor

Under en panikattack kan du få yrsel och overklighetskänslor, hjärtklappning, svårt att andas och känna en rädsla för att dö eller att tappa kontrollen. Du kan börja svettas och bli illamående, känna stickningar eller domningar i fingertopparna, skaka och darra i kroppen.

Rädslan för att få nya panikattacker kan leda till att du förändrar ditt beteende och utvecklar agorafobi, torgskräck. Du undviker platser där du är rädd för att en ny attack ska utlösas, liksom situationer där det kan vara svårt att fly vid en panikattack, exempelvis kollektivtrafik och platser med folkträngsel.

Stress kan utlösa

Cirka tre av 100 personer utvecklar ett paniksyndrom någon gång under livet. De första attackerna kommer ofta under perioder av stress som orsakats av exempelvis sjukdom, dödsfall, separationer eller hög arbetsbelastning.

Vill du veta mer? Kontakta oss!

Har du frågor eller funderingar kring vår behandling, eller undrar över något annat, så är du alltid välkommen att kontakta oss.

Capio Hjärnhälsan

Telefon 08-518 194 20 

telefontid vardagar 08.00-12.00

Adress: Krukmakargatan 37A, plan 7, 118 51 Stockholm

E-post: hjarnhalsan@capio.se

E-post är endast avsett för allmänna frågor. Vid kontakt via e-post kan vi inte garantera sekretessen och du kan därför inte få råd i medicinska frågor, boka tid, avboka tid eller förnya recept genom e-post. För din säkerhet skall du aldrig, i kontakt med oss via e-post, ange personnummer eller symptom/besvär.