Specifik fobi

Att hoppa till av en spindel, olika djur, skrämmas av mörkret eller den där sprutan - det har hänt de flesta av oss. Men när rädslan blir irrationell eller orimlig kan du ha utvecklat en fobi.

Om du har en fobi får du olika ångestsymtom. Ångest är ett grundläggande varningssystem vid farliga situationer. Men när ångesten kommer i vardagliga situationer, som upplevs som skrämmande men inte är farliga, kan det leda till konsekvenser och lidande som påverkar din vardag. För att inte riskera att komma i kontakt med det som du fruktar, undviker du vissa ställen och aktiviteter. Eller så uthärdar du situationer som ger dig intensiv ångest och plåga.

I huvudet rör sig tankar som "jag dör", jag kommer att ramla", "spindeln kommer att hoppa på mig", och så vidare. Du kan förutom rädsla också känna pinsamhet eller ilska. Kroppen reagerar med ökad puls och andning, illamående, svettningar och darrningar, du kan bli spänd och känna andnöd. Har du en fobi så inser du ofta att rädslan är överdriven. Men rädslan tar kommandot över förnuftet.

Olika typer av fobier:

  • Levande varelser (som spindlar, ormar och hundar).
  • Naturföreteelser (höjder och vatten till exempel).
  • Blod/sprutor/skador (exempelvis åsynen av blod och injektioner).
  • Specifika situationer (som hissar, flygresor och trånga utrymmen).
  • Andra former (exempelvis situationer som kan leda till höga ljud, kvävning eller sjukdom).

Vill du veta mer? Kontakta oss!

Har du frågor eller funderingar kring vår behandling, eller undrar över något annat, så är du alltid välkommen att kontakta oss.

Capio Hjärnhälsan

Telefon 08-518 194 20 

telefontid vardagar 08.00-12.00

Adress: Krukmakargatan 37A, plan 7, 118 51 Stockholm

E-post: hjarnhalsan@capio.se

E-post är endast avsett för allmänna frågor. Vid kontakt via e-post kan vi inte garantera sekretessen och du kan därför inte få råd i medicinska frågor, boka tid, avboka tid eller förnya recept genom e-post. För din säkerhet skall du aldrig, i kontakt med oss via e-post, ange personnummer eller symptom/besvär.