Utmattning

Utmattningssyndrom innebär att kropp och själ säger ifrån när du utsatts för långvarig stress utan återhämtning.

Utmattningssyndrom kallas det för när du får psykiska och fysiska symtom efter påfrestningar som långvarig stress. En slags hjärnstress. Det kan vara ett högt tempo och en stark press på jobbet, men också påfrestningar i privatlivet som är utlösande, till exempel sjukdom, dödsfall, långvarig arbetslöshet och separationer.

Ofta kommer insjuknandet smygande, och under en längre period kan du uppleva ångest, oro, nedstämdhet och lättirritation. Du känner dig energilös och utmattad, har en trötthet som inte går att vila bort, sömnsvårigheter och svårt att koncentrera dig.

Det sista stadiet av stress

Du kan också få kroppsliga symtom som hjärtklappning, högt blodtryck, värk, magkatarr och överdriven ljudkänslighet. Insjuknandet kan också ske dramatiskt, att du upplever att "du gått in i vägen" och får yrsel, blir förvirrad och har svårt att orientera dig. De mest enkla sysslorna kan kännas oövervinnerliga.

Kroppen behöver tid för återhämtning. Om balansen mellan stress och återhämtning är ojämn sänder kroppen ut signaler om att stressnivån är för hög. Utmattning kan förenklat sägas vara det sista stadiet av stress, som ett resultat av att du ignorerat nervsystemets varningssignaler.

Vill du veta mer? Kontakta oss!

Har du frågor eller funderingar kring vår behandling, eller undrar över något annat, så är du alltid välkommen att kontakta oss.

Capio Hjärnhälsan

Telefon 08-518 194 20 

telefontid vardagar 08.00-12.00

Adress: Krukmakargatan 37A, plan 7, 118 51 Stockholm

E-post: hjarnhalsan@capio.se

E-post är endast avsett för allmänna frågor. Vid kontakt via e-post kan vi inte garantera sekretessen och du kan därför inte få råd i medicinska frågor, boka tid, avboka tid eller förnya recept genom e-post. För din säkerhet skall du aldrig, i kontakt med oss via e-post, ange personnummer eller symptom/besvär.