Så får du vård hos oss

Vi behandlar patienter som missbrukar eller är beroende av alkohol, droger eller läkemedel. Du behöver ingen remiss för att komma till oss utan kan ringa direkt för att boka in en tid, eller besöka vår akutmottagning.

Akutvård

Vår akutmottagning är öppen dygnet runt och du är välkommen oavsett om du är nykter eller påverkad. 

En första bedömning görs av en sjuksköterska eller skötare, du får svara på en del frågor och får blåsa i en alkometer. Vi visiterar alla våra besökare på vassa föremål, alkoholhaltiga drycker samt förbjudna prerarat - vid fynd kasseras dessa av oss.

Därefter får du träffa en läkare som bedömer om det finns behov av inläggning på Capio Marias vårdavdelning. Kriterier för att vårdas på intagningsavdelning är allvarlig alkohol/blandintoxikation, svåra psykiska eller kroppsliga komplikationer till missbruk/beroende och avgiftning inför behandlingshem/annan behandling. Vid längre vårdbehov finns inläggning på avd 1. Vården är individuellt utformad för varje patient.  

Beroende på omständigheter kan det även vara så att du hänvisas till socialtjänsten om samordnade insatser behövs.

Vi jobbar kontinuerligt på att förbättra vårdmiljön. Vårt mål är att erbjuda en god vårdmiljö då det påverkar tillfrisknandet. Vi eftersträvar trivsel och att ha en lugnande atmosfär, vilket leder till minskat hot- och våldssituationer.

Öppenvård

Hos oss kan du som bor i vår kommun gå, men även du som bor i en annan kommun kan söka vård genom det fria vårdvalet. Antingen söker du till oss med remiss via en annan vårdgivare, till exempel en vårdcentral, eller så ringer du direkt till oss för att boka in ett möte. Vi strävar efter att du ska kunna komma till oss för ett första besök inom 30 dagar. Samma krav gäller oavsett om du har remiss eller gjort en egenanmälan. 

Innan ditt besök

Innan ditt besök har du säkert frågor som du önskar svar på. Det är bra om du också funderar igenom vad dina problem handlar om, när de började och om de förändrats över tid, så att du kan ge oss en så tydlig bild som möjligt när du kommer. Ibland kan det även vara bra att ha någon närstående med sig vid första besöket, för att inte missa någon information, men den du möter på mottagningen kommer också att vilja prata med dig i enrum. 

Byta vård till oss

Om du önskar byta vårdgivare och komma till oss istället, är det bra om din aktuella behandlare skickar en remiss till oss, så att vår läkare kan få en bild av din problematik. Det kan också bli aktuellt att läkaren hos oss önskar journalkopior från tidigare behandlare. Ju mer vi vet om dig desto lättare är det för oss att ge dig rätt vård.

Bra att tänka på

Vi arbetar med frivillig, specialiserad beroendevård för personer över 18 år och hjälper dig som vill komma tillrätta med ditt missbruk och beroende av alkohol, narkotika och läkemedel.

Är du beroende av opioider, till exempel heroin, opium, tramadol, och vill få hjälp med behandling av vårt LARO-team? Kontakta LARO-teamet direkt

Vill du veta mer? Kontakta oss!

Har du frågor eller funderingar kring att söka behandling hos oss, eller undrar över något annat, så är du alltid välkommen att kontakta oss.

Capio Maria Akutmottagning

Telefon dygnet runt: 08-684 00 400
Adress: Maria Prästgårdsgata 34 C

Capio Maria Öppenvård

Telefon 8.00-16.30: 0200-216 215
Adress: Wollmar Yxkullsgatan 25

E-post: info@capiomaria.se