Capio
Capio

Vikingasjukan

Vikingasjukan innebär att hinnan som omger musklerna i handflatan förkortas och blir tjockare under lång tid. Hos vissa personer kan det leda till att ett eller flera fingrar blir böjda och svåra att sträcka ut helt.

Vad är vikingasjukan?

Vikingasjukan eller Dupuytrens kontraktur som det också kallas, beror på en förändring i ämnet kollagen som finns i bindväven. Kollagen ger kroppens vävnader styrka och fasthet.

Varför får man vikingasjukan?

Vad som orsakar sjukdomen är oklart men ärftlighet har stor betydelse. Andra möjliga anledningar kan vara skador och nötning.

Vem drabbas?

Främst drabbas män i 50-årsåldern och personer med diabetes eller epilepsi.

Symptom

Det första symptomet är oftast en knuta i handflatan som är hård och möjligen ömmar lite. Med tiden förkortas senan som sedan syns som en hård sträng under huden i fingrarnas riktning. Efter en tid kan fingrarna dras ihop och bli böjda. Vikingasjukan brukar generellt sett inte innebära någon smärta.

Två symptom som ofta är relaterade till vikingasjukan är:

  • Svårt att sträcka ut fingrarna helt
  • Svårt att använda handen

När och var ska jag söka vård?

Du behöver oftast ingen behandling om du inte har påtagliga besvär. Har du däremot svårt att använda handen så behövs däremot behandling. Diagnosen ställs med klinisk bedömning av en ortopedspecialist.

Det finns två olika behandlingsalternativ; operation eller injektion av Xiapex.
Injektionen är en relativt ny behandlingsmetod, där ämnet löser upp kollagenet i handen för att läkaren dagen efter behandlingen ska kunna sträcka ut handen. Behandlingen kan upprepas med fyra veckors mellanrum.

Operation

Operation görs enbart om besvären är svåra eftersom tillståndet tyvärr kommer tillbaka, vilket gör det svårare att utföra nya behandlingar.

Risker med operation
Vid all kirurgi, även mindre, förekommer en liten risk för sårinfektion.

Vi hjälper dig

Visar 167 mottagningar: