Capio
Capio

Förkylning

Förkylning är den vanligaste formen av luftvägsinfektion och orsakas nästan alltid av ett virus. En förkylning brukar gå över efter några dagar, men det finns saker du kan göra för att lindra symptomen - men också för att minska risken att bli förkyld igen. 

Sök vård online

Få rådgivning och hjälp 7-22 alla dagar.

Förkylningar orsakas av virus och har namnet till trots inget med kyla att göra. Du blir alltså inte förkyld av kyla. Däremot är det vanligare med förkylningar under vinterhalvåret eftersom vi vistas mer inomhus och då smittar varandra.  
 
Förkylning hos barn och vuxna ser lite olika ut. Den här sidan handlar om förkylning hos vuxna.

Vanliga förkylningssymptom

En förkylning påverkar de övre luftvägarna, framförallt näsan. Slemhinnorna blir infekterade, svullna och bildar mer slem och snor än vanligt. I början av förkylningen är det vanligt att näsan rinner och efter någon dag blir snoret tjockare.  
 
Det finns flera varianter av förkylningsvirus och efter en förkylning har du ett visst skydd mot just den typen av virus. 
 
Det är vanligt att du upplever ett eller flera av dessa symptom när du är förkyld 

  • Du känner dig trött och hängig 
  • Snuva och rinnig näsa 
  • Hosta och nysningar
  • Ont i halsen 
  • Ögonen kan bli rinniga och variga
  • Lock för öronen och nedsatt hörsel
  • Vissa får lättare feber, även om det är vanligare hos barn 

Blir du yr av din förkylning? Då kan viruset ha satt sig på balansnerven. Om du får svårt att stå upp och känner dig vinglig bör du kontakta en vårdcentral

När är förkylning smittsamt?

Förkylning är väldigt smittsamt (framförallt i början av sjukdomen) och smittar via hosta och nysningar. Då bildas små droppar som innehåller viruset, som vi får i oss genom luften vi andas. 

Förkylning kan även smitta via kroppskontakt, när vi tar i hand - eller kliar oss i ögonen efter att vi har vistats nära någon som är sjuk. Virus kan även spridas via kontaktytor som till exempel handtaget på en dörr. 

Så undviker du att smitta andra

  • Hosta och nys i armvecket.
  • Tvätta händerna noggrant och ofta.
  • Undvik att ta i hand och håll gärna avstånd till andra. 

Hur länge varar en förkylning?

En förkylning går oftast över av sig själv efter några dagar. Hur länge man är förkyld beror såklart på graden av smitta och är väldigt individuellt från person till person.  
 
En del människor har lättare för att bli förkylda än andra. Vissa blir nästan aldrig förkylda medan andra drabbas av flera förkylningar per år.  
 
En långdragen förkylning kan bero på ett nedsatt immunförsvar. Även astmatiker eller de med kroniska lungsjukdomar får ofta en mer långvarig förkylning. 

Bota förkylning

Vila och ta det lugnt. Låt kroppens immunförsvar ta hand om förkylningen så blir du oftast frisk inom några dagar. Eftersom förkylning oftast orsakas av ett virus hjälper inte behandling med antibiotika.

Så minskar du risken att bli förkyld

En hälsosam livsstil gör att kroppen är bättre rustad mot alla typer av infektioner. Det kan vara till exempel goda matvanor och genom att träna och motionera regelbundet. Immunförsvaret blir sämre av dålig sömn, alkohol och stress. 

Förkylning under graviditeten

Mammans immunförsvar förändras under graviditeten. Det gör att en del har lättare att drabbas av förkylning som gravid. Många kan också bli täppta i näsan under graviditeten. Det beror på att mängden blod ökar i hela kroppen vilket gör att slemhinnorna blir tjockare och mer svullna. 

Sök vård online

Få rådgivning och hjälp 7-22 alla dagar.

Vi hjälper dig

Visar 110 mottagningar: