Capio
Capio

Influensa

Influensa är en mycket smittsam infektion som orsakas av virus. Det är vanligt att känna sig allmänt sjuk och få ont i kroppen vid influensa. Hög feber, muskelvärk, huvudvärk, halsont och hosta är typiska symptom. Besvären brukar gå över av sig självt inom ett par veckor.

Sök vård online

Få rådgivning och hjälp 7-22 alla dagar.

Vad är influensa?

Influensa är en infektion du får av virus. Influensa är mycket smittsamt och är vanligast under vinterhalvåret. Influensaviruset sprids till exempel när någon nyser, hostar eller andas ut. Det kan också spridas genom att du till exempel tar i hand med någon som är sjuk och har viruset på sina händer. Därefter kan viruset komma in i munnen eller näsan genom att du tar med händerna i ansiktet. Oftast tar det mellan en och fyra dagar från det att du blivit smittat, tills att du blir sjuk i influensa.

Du kan föra viruset vidare innan du själv fått några symptom och vet om att du är sjuk, men du är som mest smittsam när du känner dig som sjukast. Viruset sprids så länge du känner dig sjuk och om du har ett nedsatt immunförsvar, till exempel på grund av en sjukdom eller behandling, kan du vara smittsam under en längre period än så.

Symptom

Symptomen för influensa liknar de symptom som uppstår vid en förkylning, men skillnaden mellan de två är att en influensa även kännetecknas av feber och muskelvärk. Dessutom brukar det ta längre tid att återhämta sig från än influensa än vad det gör att återhämta sig från en förkylning.

Influensa kommer ofta plötsligt och vissa blir mycket sjuka med hög feber och hosta, medan andra bara får lindrigare besvär. Vid influensa upplever du oftast flera av följande symptom:

  • Du känner dig mycket sjuk eller matt.
  • Det gör ont i musklerna.
  • Du har hög feber, ofta runt 39–40 °C.
  • Du har huvudvärk.
  • Du känner dig trött och frusen.
  • Du har ont i halsen och torrhosta.
  • Du har minskad aptit.

Symptom hos barn

Barn som är yngre än två år kan även ha följande symptom:

  • Illamående och kräkningar
  • Diarré
  • Magont

Det är inte ovanligt att små barn får vätskebrist i samband med influensa. Var därför noga med att se till så de får i sig tillräckligt mycket vätska.

Behandling

Det finns inga läkemedel som gör dig frisk från influensa. Däremot finns det virushämmande eller antivirala läkemedel. De skrivs ut av läkare på recept och behandlingen måste påbörjas inom de två första dygnen som du är sjuk om de ska ha effekt. Därför kan du som har en ökad risk att bli allvarligt sjuk i influensa ibland få behandling med virushämmande läkemedel i förebyggande syfte, om någon närstående blivit sjuk i influensa.

Antibiotika hjälper inte mot influensa eftersom influensa orsakas av virus.

Egenvård - vad kan jag göra själv?

För det första bör du försöka undvika att bli sjuk och smittas av olika virus överhuvudtaget. Detta gör du genom att var noga med din handhygien, inte ta och pilla i ansiktet, inte träffa personer du vet är sjuka och genom att undvika stora folksamlingar under förkylningstider. Tänk på att hålla fysiskt avstånd.

Om du oturligt nog blivit sjuk så kan du lindra dina besvär genom att:

  • Drick mycket
    Det är viktigt att fylla på med vätska i kroppen när du har feber eftersom du kan få vätskebrist annars. Om du har svårt att orka eller komma ihåg att dricka kan det vara bra att dricka vätskeersättning. Om det är ditt barn som är sjukt är det viktigt att se till att barnet får i sig tillräckligt med vätska. Ofta behövs mer vätska än vanligt för att inte få vätskebrist.
  • Vila mycket
    Ta det lugnt och lyssna på kroppen. Du behöver inte nödvändigtvis ligga till sängs med ansträng dig inte för mycket. Om du känner att du orkar kan det vara bra att röra på sig då och då och gå ut en stund för att ta lite frisk luft.
  • Ligg med huvudet högt
    Om du hostar mycket på nätterna kan det vara bra att höja huvudändan på sängen med hjälp av ett par kuddar. Även yngre barn som blir sjuka i influensa kan tycka att det känns skönt att hålla huvudet höjt, exempelvis genom att sitta i en babysitter, i knät eller i en bärsele.
  • Lindra nästäppa
    Om du är mycket täppt och svullen kan du testa att lindra dina besvär med receptfritt avsvällande nässpray. Var dock noga med att inte använda nässprayen i mer än 10 dagar eftersom den då istället kan orsaka nästäppa som är svår att bli av med. Det gäller även dig som är gravid.

Om ditt barn är täppt i näsan kan du testa ge koksaltdroppar i näsan. Till barn över ett år kan du också ge avsvällande näsdroppar eller nässpray. Eftersom olika nässprayer och näsdroppar är godkända från olika åldrar kan det vara en god idé att rådfråga personalen på apoteket.

  • Lindra halsont
    När du har ont i halsen kan det vara bra att äta och dricka ”snälla” saker. Testa att dricka något varmt eller kallt eftersom det kan ha en lenande effekt. Att äta kalla saker som svalkar i halsen, som till exempel glass eller yoghurt kan också vara skönt. Det finns också receptfria halstabletter du kan testa eftersom det kan kännas lenande för halsen att suga på dem, trots att de inte minskar själva svullnaden.

Om du har riktigt ont i halsen finns det olika receptfria läkemedel du kan ta för att lindra smärtan. Det finns bland annat smärtstillande och antiinflammatoriska sugtabletter och munhålespray. De allra flesta läkemedel kan användas av både barn och vuxna, men inte alla. Läs noga på förpackningen eller rådfråga personalen på apoteket så hjälper de dig att hitta rätt.

  • Lindra hosta
    När du har hosta finns det några saker du kan göra i lindrande syfte. Att få i sig mycket vätska är bra eftersom det löser upp segt slem och gör det lättare att hosta upp.

Det kan också hjälpa att dricka ett glas vatten på natten när hostan kommer. Varm eller kall dryck kan vara skönt att dricka eftersom det ofta är lindrande för svalget. Om du har problem med hosta på natten kan det vara bra att höja huvudändan på sängen och sova med huvudet högt.

Det finns inga studier som visar att receptfria hostmediciner har en tydlig effekt vid besvär med hosta, men en del tycker att det hjälper. Det finns både slemlösande och hostdämpande medel att köpa receptfritt på apotek.

  • Använd febernedsättande läkemedel vid hög feber
    Det finns olika receptfria läkemedel du kan ta för att lindra feber och värk. Du kan till exempel använda läkemedel som innehåller paracetamol och läkemedel som tillhör gruppen NSAID, eller cox-hämmare.

Du kan ge receptfria febernedsättande och smärtlindrande till ditt barn om hen har feber och är gnällig, vägrar att äta eller dricka och/eller har svårt att komma till ro på kvällen. Men om barnet har feber som enda symtom bör du avvakta med läkemedel. Detta gäller för barn och ungdomar upp till 18 år. Ring alltid 1177 eller till din vårdcentral innan du ger något läkemedel till ett barn som är yngre än sex månader.

Om du blivit sjuk i influensa är det också viktigt att tänka på följande saker för att riskera att sprida smittan vidare:

  • Stanna hemma från jobb och skola så länge du har feber eller känner dig sjuk. 
  • Var noga med din handhygien. Tvätta händerna ofta och noggrant, speciellt om du hostar och nyser.
  • När du hostar eller nyser, gör det då i armvecket, eller i en pappersnäsduk som du slänger i en soppåse direkt efteråt.

När och var ska jag söka vård?

De flesta som får influensa behöver inte söka vård eftersom besvären brukar gå över av sig självt inom ett par veckor.

Om du behöver söka vård är det viktigt att du inte åker till vårdcentralen direkt när du har symptom, utan att du ringer in till vårdmottagningen först. Detta gäller både barn och vuxna. Det är viktigt att följa de rutiner som finns för hur du ska tas emot, för att minimera risken att smitta andra.

Ta kontakt med din vårdcentral eller en jouröppen mottagning om något av följande stämmer:

  • Du har hög feber som inte vill ge med sig och gå ner efter fyra dygn.
  • Du har hög feber som har gått ner, men som kommit tillbaka och börjat stiga igen.
  • Du har fått influensasymptom och tillhör någon av de grupper som rekommenderas vaccination mot influensa.

Om det är stängt kan du vänta till nästkommande vardag när vårdcentralen eller den jouröppna mottagningen öppnar igen.

Ta genast kontakt med en vårdcentral eller en jouröppen mottagning om du har ett eller flera av följande besvär:

  • Du blir plötsligt mycket sämre.
  • Du får svårt att andas, även när du vilar.

Om det är stängt ska du söka vård på en akutmottagning.

Relaterade diagnoser

Sök vård online

Få rådgivning och hjälp 7-22 alla dagar.

Vi hjälper dig

Visar 110 mottagningar: