Vad är grå starr?
Grå starr, eller katarakt som är den medicinska benämningen, är en synnedsättande sjukdom som de flesta äldre personer drabbas av. Sjukdomen innebär att ögats lins har blivit grumlig. Grumligheten gör att ljuset inte längre kan passera lika lätt till näthinnan, och synen blir då sämre.
Linsen kan bli grumlig på grund av starkt solljus under lång tid, en tidigare ögonskada, andra sjukdomar/ögonsjukdomar och vissa läkemedel. Sjukdomen förekommer oftast i högre åldrar, även om det kan uppkomma också hos yngre. Bland personer över 80 år har fler än 70% grå starr.
I ett tidigt skede av grå starr kan man få besvär med bländning och dimmig syn. De flesta upplever att synförsämringen kommer gradvis och långsamt. Oftast finns grå starr i båda ögonen.
Behandling av grå starr – gråstarroperation
Grå starr behandlas med en operation där ögats lins byts ut mot en konstgjord lins – en gråstarroperation. En bra tumregel är att låta operera sin grå starr när man besväras av en gradvis försämring av synen, eller när man avstår från att göra saker som man annars skulle gjort.
Det finns inga mediciner som hjälper mot grå starr och en gråstarroperation är den enda tillgängliga behandlingsmetoden. Under lokalbedövning byts ögats grumliga lins ut mot en ny konstgjord lins som placeras i dess ställe. Själva gråstarroperationen tar i genomsnitt 15 minuter och du kan gå hem samma dag.
Grå starr botas helt med en gråstarrsoperation och kan därefter inte komma tillbaka. Hur bra synen blir efter operationen beror oftast på tillståndet hos hornhinnan, näthinnan och synnerven. Om så önskas kan man på egen bekostnad få en premiumlins som även korrigerar brytningsfel.
Bra att veta inför din gråstarroperation
Här är en lista över saker att tänka på i samband med gråstarroperationen:
- Eventuella mediciner och ögondroppar som du använder tar du som vanligt, även på operationsdagen. Blodförtunnande medicinering behöver inte justeras före operationen.
- Du behöver inte fasta inför operationen utan äter och dricker precis som vanligt.
- I samband med operationen kan du ev. få lite lugnande läkemedel vilket i så fall beslutas om på operationsdagen.
- För att förhindra inflammation i det nyopererade ögat får du efter operationen antiinflammatorisk behandling som du får mer information om på operationsdagen.
- Om du använder kontaktlinser ska du vara linsfri ett dygn innan operationen (gäller endast det öga som ska opereras).
- Om du har sår på kroppen är risken för infektion i ögat stor i samband med operationen och detta kan i värsta fall leda till svåra komplikationer. Om du har några sår på kroppen, ring oss före operationen för att stämma av, så undviker vi att du kommer hit i onödan om operationen måste ställas in.
- Om du har en infektion i kroppen och/eller en pågående antibiotikabehandling kan vi inte operera ögat så länge infektionen/antibiotikabehandlingen pågår. Hör av dig till oss i så fall så får vi planera om din operationstid.
- Du får inte köra bil hem själv efter operationen.
Förberedelser
När det är dags för din gråstarroperation finns det några saker att tänka på:
- Kvällen före operationen eller på operationsdagens morgon ska du duscha och tvätta håret samt på operationsdagens morgon noggrant tvätta ansiktet. Använd dina vanliga hygienprodukter.
- Undvik hudkräm, smink och smycken – särskilt örhängen – när du ska opereras.
- Eventuell ansiktspiercing ska ha tagits bort när du kommer till operationen.
- Du får inte ha lösögonfransar när du kommer till operationen.
- Tänk på att ha rena kläder när du kommer till operation eftersom du kommer att ha dina egna kläder på dig inne i operationssalen.
- Använd gärna solglasögon direkt efter operationen, då ögat är extra ljuskänsligt den första tiden.
Vad händer på operationsdagen?
Besöket från att du kommer tills du är färdig tar ungefär 1,5 timme. Din gråstarroperation går till ungefär så här, steg för steg (små variationer kan förekomma):
- När du kommer till oss får du ta på dig skoskydd och en operationsmössa.
- Du får pupillvidgande och bedövande ögondroppar som ska verka i ungefär 20–30 minuter innan operationen påbörjas. Om du känner dig orolig, be oss gärna om något lugnande.
- I operationssalen sitter/ligger du i en typ av tandläkarstol som fälls bakåt. Vi ser till att du ligger bekvämt och avslappnat.
- Ögat som ska opereras sköljs rent och huden runt ögat tvättas med sprit. Efter detta får du inte ta upp händerna i ansiktet.
- Du får en tunn steril duk över ansiktet med en öppning för det öga som ska opereras. Vi ser självklart till att du även har en öppning för munnen så att du kan andas utan problem.
- För att du inte ska blinka under operationen får du en ögonlockshållare som hjälper dig hålla ögat öppet.
- Under operationen tittar du in i mikroskopets ljus. Linsen i ögat sönderdelas med ultraljud och avlägsnas, därefter sätts den nya linsen in.
- När operationen är klar får du sitta kvar en stund och vi bjuder dig på kaffe eller te om du vill ha. Du får information om hur operationen har gått och vad du ska tänka på under efterförloppet. Du får inte köra bil hem själv.
Mer läsning om din gråstarroperation
I vår broschyr har vi samlat information som du behöver inför din operation.