Capio
Capio

Inkontinensbesvär

Inkontinens innebär att det läcker urin eller avföring utan att du kan förhindra det. Inkontinens kan bero på många olika saker och ibland behöver du behandling eller hjälpmedel för att lindra besvären. 

Vad är inkontinens?

Det finns två olika typer av inkontinens, urininkontinens och avföringsinkontinens.  
Urininkontinens är mycket vanligt och innebär att det läcker urin – ibland helt utan anledning och ibland i samband med att du anstränger dig, till exempel hostar eller hoppar. Det finns fyra typer av urininkontinens som yttrar sig på lite olika sätt:  

  • Ansträngningsinkontinens – du har svårt att hålla tätt när trycket i magen och urinblåsan blir för högt, vanligtvis när du anstränger dig. Detta är vanligast hos kvinnor.
  • Trängningsinkontinens – du behöver kissa oftare än vanligt och har svårt att hålla dig. Detta är vanligast hos kvinnor. 
  • Blandinkontinens – En kombination av de båda typerna ovan. 
  • Överrinningsinkontinens – du har svårt att tömma blåsan vilket gör att urinblåsan tänjs ut. När blåsan blir överfull pressas urinen genom prostatakörteln vilket brukar leda till att urinen läcker ut i små skvättar. Detta är vanligast hos män. 

Vad beror urininkontinens på?

Urininkontinens kan bero på många olika saker, men är sällan ett tecken på allvarlig sjukdom. Urininkontinens är vanligare för dig som fött barn, eftersom vävnaderna i och runt bäckenet, urinröret och urinblåsan påverkas vid graviditet och förlossning. Hos kvinnor är urininkontinens också vanligare vid astma/KOL och kronisk luftrörskatarr. Hos män är urininkontinens vanligare vid förstorad prostata eller urinrörsförträngning. För båda könen innebär rökning, kraftig övervikt och långvarig förstoppning en ökad risk. 

Avföringsinkontinens innebär att det läcker avföring utan att du kan förhindra det. I ändtarmen är två muskler avgörande för att avföringen stannar där den ska, inre och yttre ringmuskeln (tillsammans slutmusklerna). Bara en av dem styrs av viljan. Avföringsinkontinens kan komma med åldern, då slutmusklerna naturligt försvagas. Slutmusklernas funktion kan också påverkas av olika typer av sjukdomar i tarmarna, stroke, demenssjukdomar, diskbråck eller ryggfrakturer. Även förlossningsskador kan orsaka avföringsinkontinens. 

Symptom

Vanliga symptom på urininkontinens är:

  • Urinläckage i samband med att du plötsligt känner dig kissnödig.
  • Att du behöver kissa ofta.
  • Att det läcker urin i skvättar.
  • Att det läcker urin när du nyser, hostar eller hoppar.

Vanliga symptom på avföringsinkontinens är:

  • Att du har svårt att hålla emot gaser.
  • Att det läcker ut vätska om du har lös avföring.
  • Att du inte kan hålla emot när du är bajsnödig.
  • Att det läcker ut avföring utan att du märker det.

När och var ska jag söka vård?

Om du upplever symptom på urin- eller avföringsinkontinens är du välkommen att kontakta din vårdcentral. Hur behandlingen ser ut beror på vilken typ av inkontinens du har och hur allvarliga dina besvär är. Ibland går det inte att bli av med besvären, men det finns olika typer av hjälpmedel att tillgå som ändå möjliggör ett aktivt liv. 

Vad kan jag göra själv?

Om du lider av urininkontinens är bäckenbottenträning alltid bra, oavsett vilket kön du tillhör. Träningen stärker musklerna kring ändtarmen, slidan och urinröret och hjälper dig att hålla tätt. Det är också bra att undvika att skynda på toalettbesöket, låt det ta den tid det tar och sitt bekvämt. Försök att dricka lagom mycket. Ibland kan det hjälpa att minska ner på vätskedrivande drycker, såsom kaffe eller te. 

Vid avföringsinkontinens kan du förbättra besvären genom att äta regelbundet och hälsosamt. Undvik att äta mat som gör avföringen lösare eller är gasbildande, till exempel katrinplommon, lök eller bönor. Försök att bajsa regelbundet, det minskar risken för läckage. Stressa inte på toaletten och håll inte emot. Låt det ta den tid som krävs så att tarmen töms ordentligt. Precis som vid urininkontinens kan bäckenbottenträning hjälpa för att stärka muskulaturen. Fysisk aktivitet av olika slag stimulerar också tarmarnas arbete och underlättar tarmtömningen. Det kan göra att läckaget minskar mellan toalettbesöken. 

Relaterade diagnoser

Vi hjälper dig

Visar 111 mottagningar: