Extra tider för TBE-vaccination

Det är dags att vaccinera sig mot fästingburen hjärninflammation (TBE), något som Folkhälsoinstitutet rekommenderar alla som vistas i riskområden. Vi erbjuder nu extra tider på onsdagkvällar.

De vanligaste sjukdomarna som fästingar sprider är borrelia och fästingburen hjärninflammation (TBE). TBE orsakas av ett virus och förekommer i vissa områden. Riskområden i Sverige är Stockholms skärgård, kusttrakten i Uppland och Östergötland, Västra Mälardalen, Åland samt vissa begränsade områden runt Vänern, Vättern och Bohuskusten. Under senaste åren har flera personer smittats på olika håll i Örebro län där det tidigare inte förekommit mer än enstaka fall. Indikationen för TBE-vaccination i Örebro län har därför ökat. Borrelia orsakas däremot av en bakterie som finns i stora delar av Sverige.

Det är viktigt att påbörja vaccinationen i god tid då helst mer än en och en halv månad innan eftersom man då hinner få bästa skydd (99%). Vaccinationen består av två eller tre injektioner, beroende på ålder, med minst fyra veckor mellan injektionerna.

Boka tid redan nu via någon av länkarna nedan.

Boka tid nu

Boka tid extra TBE-mottagning onsdagkvällar