Stängt för utbildning fredagen den 22 september

Fredagen den 22 september har vi utbildningsdag för alla medarbetare på Capio Läkargruppen, vilket innebär att vi håller stängt hela dagen på operation, samtliga mottagningar och laboratoriet. Vi öppnar som vanligt igen på måndag den 25 september.

Du kan alltid nå oss via 1177 Vårdguidens e-tjänster för om- och avbokning av tider, receptförnyelse m.m. och via vår växel 019-21 79 00.

Välkommen åter!

Ny telefonileverantör

Vi har precis bytt telefonileverantör. I och med detta kan det initialt uppstå problem med att komma fram på vissa telefonnummer. Om så är fallet når du oss via växeln 019-21 79 00 eller 1177 Vårdguidens e-tjänster.

Goda råd

Mat och dryck

Undvik:

  • kranvatten och isbitar
  • kall mat från gatan även om den är grillad.
  • Mjölkprodukter utan pastöriserad förpackning.
  • glass
  • smörgåsbord och majonnäsberedningar
  • färdigskalade frukter
  • inte genomstekt kött
  • ostron och rå eller gravad seafood (fisk och skaldjur)

Behandlas du för magsår eller för någon kronisk mag-tarmssjukdom kan du vara extra mottaglig för smittämnen och bör diskutera saken med läkare.

Turistdiarré

De flesta av oss får problem med magen och lös avföring de första dagarna på resan. På apoteket finns "stoppande" medicin att ta tillfälligt liksom mjölksyrebakterier i tablettform som snabbt återställer tarmens rubbade bakterieflora.

Uppsök läkare om du får feber eller om diarréproblemen varar mer än fem dagar och förvärras.

Glöm inte att dricka mycket när du är lös i magen. Ett säkert tips är vätskeersättningsmedel ex. Resorb från Apoteket. Värmen och solen gör att du förlorar mycket vätska och saltbrist ökar risken för värmeslag. Salta på maten om du inte gör det i vanliga fall.

HIV och blodsmitta

Risk för blodsmitta finns när transfusioner, dropp eller injektioner ges i samband olyckstillbud. Blodgruppering och egna kanyler kan vara bra att ha i beredskap vid mer långvariga utlandsäventyr. Tillfälliga oskyddade sexkontakter är mycket riskfyllda med den växande AIDS-epidemin över världen. Kondomer minskar risken att bli smittad.