Provtagning

Till oss kommer du som är patient hos oss för provtagning och analys av prover. Här finns information om vad du behöver tänka på inför och under ditt besök.

Öppettider drop in

Helgfria vardagar måndag - torsdag: 8.00 - 11.00 samt 13.15 - 14.00
Fredag: 8.00 - 11.00

Vi har endast öppet för drop in vilket innebär att du inte kan boka tid i förväg.

Om du hellre vill ta dina prover på din vårdcentral så går det bra. Informera i så fall sjuksköterskan så att du får med dig rätt informationsmaterial.

Inför provtagningen

Ta med giltig legitimation. Den ska visas upp vid provtagningen. För att ditt provtagningsresultat ska bli så rättvisande som möjligt får du sitta ned och vila 15 minuter före provtagningen.

Observera att vi inte kan ta prover som är beställda av doktor på vårdcentral, från privata mottagningar eller från mottagning på sjukhuset. Vi hänvisar då i första hand till din vårdcentral eller till provtagningen som ligger på bottenvåningen i M-huset, USÖ.

För dig som ska ta fasteprov

Du ska inte äta eller dricka efter 22.00 kvällen före provtagning. Eventuella mediciner kan du ta tillsammans med ett halvt glas vatten på morgonen. Undvik att äta sötsaker eller dricka alkohol dagarna före provtagning eftersom detta kan påverka resultatet. Fasteprov ska tas på morgonen mellan 8.00 - 10.00.

För dig som ska lämna urinprov

Endast avsedda provtagningskärl för urinprov är godkända. Kärlet hämtar du på vårt laboratorium.

Ta helst provet på morgonen (första urinen efter uppvaknandet på morgonen). Provet är hållbart 2 timmar i rumstemperatur alternativt 5 timmar i kyl innan det når laboratoriet.