Viktig information om Corona-viruset

2020-03-13, 09:36

Om du har förkylningssymtom - kom inte till sjukhuset! Läs mer 

För dig som studerar vid Riksidrottsuniversitetet

Vi är stolta över att kunna vara en del av stödfunktionerna till studenterna vid Göteborgs Riksidrottsuniversitet! Som RIU-student kan du få vård och stöd vid idrottsrelaterade allmänmedicinska problem och idrottsskador.

Kort om oss

Capio Lundby Närsjukhus är ett privat specialistsjukhus, beläget tio minuter från centrala Göteborg, med goda kommunikationsmöjligheter. Här erbjuds ett brett vårdutbud inom de flesta medicinska specialiteterna, hög medicinsk kvalitet och personligt omhändertagande med visionen att ge bästa möjliga livskvalitet för varje patient.

Här bedrivs främst offentligt finansierad vård och man följer samma avgifter som i den offentliga vården. Vi tar även emot patienter från andra landsting. Därutöver har vi avtal med de flesta stora försäkringsbolag gällande privata sjukvårdsförsäkringar. Även idrottsklubbar, föreningar och företag kan teckna avtal för specifika undersökningar/hälsokontroller.

Hur söker jag som RIU-student vård hos er?

Du behöver fylla i en egenremiss (Egenremiss Riksidrottsuniversitetet). Det gör du enklast via Medicinenhetens sida på 1177. Du loggar in via BankID eller e-legitimation. 

Du kan även fylla i en Egenremiss Riksidrottsuniversitetet (pdf) som du skriver ut, signerar och skickar in till oss brevledes.

Fyll i remissen så utförligt som möjligt enligt instruktionerna.

Egenremissen bedöms av vår idrottsmedicinska hälsokoordinator som kontaktar dig för ett orienterande och rådgivande samtal och som ser till att du kommer till rätt vårdnivå och kompetens för dina besvär. 

 

1. Allmänmedicinska sjukdomar/besvär 

På sjukhuset finns de flesta medicinska specialiteter och du kan läsa mer om våra olika specialistområden under rubriken Vårdutbud.

2. Idrottsskador

Vid be­hov av en läkarundersökning hos ortopedispecialist eller en röntgen så hjälper sjukgymnasten dig att skriva en egenremiss till Ortopedienheten på Capio Lundby Närsjukhus.

Här finns högspecialiserade ortopedispecialister med följande inriktning:

  • Idrottsortopedi
  • Knä
  • Axel, armbåge
  • Akut/subakut kirurgi
  • Hand, handled
  • Fot, fotled

I övrigt angående idrottsskada kontakta  IFK-kliniken Rehab

3. Provtagning

Som RIU-student har du också möjlighet att ta följande prover två ggr om året (en gång per termin) på Capio Lundby Närsjukhus:

- Blodvärde (hemoglobin)
- Ferritin (järnvärde)
- Retikulocyter (Röda blodkroppar)

För provtagning har vi Drop-in helgfria vardagar kl. 07.30 – 12.00 och 13.00 – 15.00. Du anmäler dig i kassan och anger då att du är RIU-student som skall ta prover. Sedan går du upp till plan 1, inne på Medicinenheten ligger provtagningen där du tar en nummerlapp och sitter ner. När det är din tur så anger du igen att du är RIU-student så vet personalen på provtagningen vilka prover som skall tas.
Om dina provsvar är normala skickas dessa hem till dig per post inom ett par veckor av vår idrottsmedicinska hälsokoordinator.

Om något av proverna skulle avvika hör den idrottsmedicinska hälsokoordinatorn av sig till dig för uppföljning.

Kostnader

Är du bosatt inom Västra Götalandsregionen gäller samma regelverk och kostnader som övrig sjukvård, t ex kostar ett besök till specialistläkare 300 kr, till sjuksköterska 100 kr och frikort- /högkostnadskort gäller.

Är du skriven i ett annat landsting och vill söka vård hos oss får du information om vad som gäller hos din ordinarie vårdgivare eller hemlandsting.

Har du en elitskadeförsäkring, t ex genom Folksam, är det viktigt att du talar om det för vår hälsokoordinator. 

Carina Bråtendal
Enhetschef Medicinenheten
031-657063