Narkos och lokalbedövning

Inför en operation får du bedövning. I samråd med dig kommer våra erfarna narkosläkare att avgöra vilken typ av narkos som passar bäst för den operationen du står inför. 

Lokalbedövningsoperation

Många mindre operationer kan göras i lokalbedövning, som titthålsoperationer i fot och knä. När du har bytt om till operationskläder, lägger läkaren bedövningsmedlet och du får vänta i ungefär en halvtimme innan det verkar. Du har all möjlighet att prata och ställa frågor under operationen och du kan följa operationen på bildskärmen under ingreppet om du önskar. Efter operationen får du all nödvändig information av våra sköterskor och din opererande läkare.

Operation med sövning

Du får byta om till operationskläder när du kommer och går tillsammans med en sköterska igenom tidigare erfarenheter, sjukdomar och eventuella mediciner. Narkosläkaren eller narkossköterskan berättar det du behöver veta inför din operation med narkos och smärtlindring.

Inne på operationsavdelningen kopplar vi upp dig till övervakningsutrustning med EKG och blodtrycksmätning. Vi ger sömnmedel intravenöst och du somnar av detta samtidigt som du får syrgas. Vid vissa ingrepp rekommenderar vi en ryggbedövning. När operationen är avslutad väcks du på operationssalen och därefter kör narkosläkare eller narkossköterska ut dig till uppvakningsavdelningen, där det finns sju övervakningsplatser som är bemannade av intensivvårdssköterskor.

Efter några timmar på uppvakningsavdelningen kommer du att flyttas ner till vårdavdelningen för fortsatt vård, om du ska sova kvar över natten. Då kommer personal och hämtar dig och dina personliga tillhörigheter och du kommer att få din sängplats på vårdavdelningen. Ska du åka hem samma dag får du vakna till i lugn och ro, äta ett mellanmål och sedan åka hem när du har fått den informationen du behöver.

Protesoperation

På vårdavdelningen får du träffa en sjuksköterska som tar hand om dig och förbereder dig inför din operation. Du blir uppkopplad i övervakningsutrustningen och körs upp till operationsavdelningen. Där träffar du din läkare och tillsammans går ni igenom operationen en gång. 

När förberedelserna är klara får du en spinalbedövning, avslappnande medicin och öronproppar så att du inte märker av operationen. När operationen är klar flyttas du ner till UVA på vårdavdelningen. Där kommer du att övervakas tills bedövningen släpper. Morgonen efter flyttas du till egen sängplats där du fortsätter med rehabiliteringen enligt de instruktioner som sjukgymnasten givit.

Ultraljudsledd nervblockad

I samband med vissa operationer, exempelvis i axel, armbåge och fot, lägger vi blockader för att minimera smärtan efter operationen. Våra narkosläkare har mångårig erfarenhet av att lägga nervblockader och sedan många år använt elektrisk nervstimulator, vilken underlättar att lägga bedövningsmedlet nära nerven. Det gör att mindre mängder bedövningsmedel används till varje patient med förbättrat resultat.

Hur vet vi att du har ont?

VAS-skalan (visuell analog skala) är ett instrument för dig som patient att ange hur svår din smärta är. Skalan går från 0, ingen smärta, till 10, maximal smärta. Vi kommer be dig skatta din smärta upprepade gånger före och efter operationen för att kunna ge dig bästa smärtstillande behandling.