Röntgen och MR

Behöver du röntgas? Vi hjälper dig med vanlig skelettröntgen eller MR-undersökning. 

Skelettröntgen

Skelettundersökningar utförs i regel med vanlig röntgen. Det är undersökningar som är okomplicerade och enkla att genomföra och normalt krävs inga förberedelser. För att inte missa en eventuell fraktur tas alltid fler bilder i olika vinklar. 

MR

MR står för magnetisk resonans. Vid en MR-undersökning ligger du i en tunnel som omges av en kraftig magnetspole, radiosändare och mottagare. Magnetkameran ger skarpa bilder som kan fås i alla plan mot kroppen utan att du behöver ändra ställning. Ofta används en magnetkameraundersökning när skador i muskler, senor, ligament, korsband, nervbanor, kärlsystem och körtlar ska undersökas.

Inga förberedelser krävs inför undersökningen. Har du inopererade elektroniska apparater i kroppen som pacemaker, magnetiska metallclips i hjärnan eller implantat i örat ska du inte genomföra undersökningen. Metallsplitter i ögat eller någon annan del av kroppen kan också vara ett hinder. Annan metall i kroppen, som höft-, eller knäprotes, kopparspiral eller metallclips i buken är däremot inget hinder för undersökning. Tala med din läkare om du är osäker.