Opererade med ICL

Göran Helgason,  ögonläkare/kirurg.

Lite nervös var jag faktiskt, även om risken för en allvarlig komplikation är mindre än en procent. Den största riskfaktorn är ålder och egentligen var jag i äldsta laget för ICL-metoden. Men jag blev faktiskt överraskad, det var lindrigare än jag hade trott. Även om jag själv ICL-opererat nära 500 patienter så är det nog mest psykologiskt. Nu är det ännu enklare att förklara för patienterna hur det kommer att kännas.
Mitt synfel bestod i måttlig närsynthet, -2,75 D på höger öga, -5 D på vänster.

Jag valde att operera båda ögonen samtidigt och redan efter första ögat såg jag klart med en gång. Det kändes otroligt coolt, när jag visste att det lyckats. Höger öga opererades till full syn, men på vänster behölls en viss närsynthet. Då kan jag använda det att läsa med, så slipper jag läsglasögon. Säger som så många andra - det enda jag ångrar är att jag inte gjorde det tidigare.

 

Patrik SvenssonPatrik Svensson, leg. optiker

När jag började på Capio Medocular hade jag under flera års tid lekt med tanken på en operation av mitt synfel, delvis pga fritidsaktiviteter där även linser kan vara ett problem .
Själva operationen, var från min synvinkel mycket enkel. Den gick fort, gjorde inte ont och var inte ens obehaglig. Jag låg bekvämt tillbakalutad i operationsstolen och det tog några minuter innan jag insåg att jag inte kunde blunda med ögat som opererades. Jag såg så klart inte så mycket av operationen när den genomfördes, men spelade in den på video så att jag kunde se senare. Det är så här i efterhand svårt att föreställa sig att det faktiskt tog tio minuter att genomföra operationen, för det kändes mycket kortare.
Direkt efter operationerna var synen en smula suddig, men ändå betydligt bättre än när jag utan glasögon gick in i operationssalen. Redan ett par timmar efter operationerna hade dock synen stabiliserat sig och nu ser jag perfekt utan vare sig glasögon eller kontaktlinser. Det är en stor frihet när jag dyker och är ute i skog&mark att slippa tänka på synen, men det härligaste känslan är ändå att vakna varje morgon och faktiskt se vad klockan är.
Är du nyfiken på hur en operation ser ut så har jag lagt ut videon från min ICL-operation till allmän beskådan. Vissa kanske tycker att det ser otäckt ut, men det är mitt öga och jag tyckte inte att operationen var läskig alls och jag ser hur bra som helst nu.

 

Tiina Ragnarsson, leg. optiker

Kände mig inte speciellt nervös, mer förväntansfull. Hur fort kommer synskärpan? Har jag ont efteråt? Kommer jag att se tydligt i morgon? Allt det här sitter jag som optiker och pratar med patienter om, men nu skulle jag uppleva allt själv. Själva ingreppet gjorde inte ont. Det jobbiga är att titta mot den starka lampan- jag blir rejält bländad. Direkt efter operationen var jag bara bländad, allt hade ett brunt sken. Men sedan upptäckte jag att jag såg! Jag har varit rejält närsynt hela mitt liv, utan glasögon eller linser har jag sett skarpt på ungefär 10 cm avstånd. Och när jag nu låg där i stolen och tittade på ”armen” som håller fast mikroskopet på ungefär 1,5 m avstånd insåg jag att jag kunde läsa vad det är för märke på instrumentet… Och optiker som jag är och gillar det där med synskärpor, gick jag förstås  och tittade på en synskärpetavla. Och det var helt fantastiskt, drygt 30 minuter efter operationen kunde jag se nästan lika bra som jag gjorde med glasögonen innan. Kan inget annat än att le…

Och dagen efter vaknade jag i ett skarpt sovrum, såg siffrorna på klockradion (utan att kisa eller utan att krypa in i klockan), kan se texten på schampoflaskorna som står på badrumskanten. Kan se mig själv skapt i spegeln på ett normalt avstånd. Små vardagsting, men enorm skillnad för mig och självklart är det en stor lycka att även se skarpt på långt håll! Du kan läsa hela min operationsberättelse på Capio Medoculars blogg.

 

Helena Thurén, leg. optiker

"Min ICL operation den totala ögonfriheten!" Jag är opererad med ICL metoden för att slippa min höga närsynthet, (höger -8,0 och vänster -8,25). Jag har varit beroende av mina glasögon sedan jag var 8 år men skaffade kontaktlinser i högstadiet. Det är helt fantastiskt att slippa behöva glasögon och kontaktliner, linsvätska och behållare. Senast på segelsemesten under sommaren så kände jag varje kväll och morgon vilken befrielse det var att slippa tänka på detta och även handhygienen som kan vara lite begränsad när man lever under lite mer primitiva förhållande. När man ska sover borta har jag alltid känt mig beroende av bra sängbord att lägga glasögonen på så jag vet var jag har dem om jag behöver dem kvickt och lätt på natten.

De som inte har ständigt behov av synhjälpmedel för att kunna ta sig fram kan nog inte förstå hur stor befrielsen är.

När jag började jobba på Capio Medocular kunde jag se möjligheterna på lite närmare håll att bli fri från glasögon och kontaktlinser och insåg att det är väldigt smidiga, säkra och enkla operationsmetoder man jobbar med idag. Jag valde att operera ena ögat, mitt dominanta öga, till att se med full synskärpa. På vänster öga sparade vi lite närsynthet så att jag nu och även längre fram, ska slippa läsglasögon då jag snart är i den ålder då jag kan komma att behöva detta.

För en själv är operationen ibland en av de största händelserna i livet, men för kirurgen och sköterskorna är detta vardagsmat, vilket är svårt att få ihop. Ibland undrar jag om kirurgen eller sköterskan, som inte själv är opererad, kan förstå vilka mirakel de kan åstadkomma en dag på jobbet, för en sådan som jag.

Sedan operationen har jag inte haft några egentliga problem, kanske har jag varit lite torrare i ögonen första månaden vilket jag avhjälpte med fuktdroppar. Det har blivit mycke bättre nu så det besvärar mig inte längre. Jag kan ibland känna vissa bländningsfenomen i visst lampsken. Dessa är idag knappt märkbara längre.