Främre korsbandsskada hos barn

Anatomi/Egenskaper
Det främre korsbandet är ett ligament som går mitt i knäleden från bakkanten på lårbenet och framåt till underbenet. Tillsammans med det bakre korsbandet, den inre och yttre menisken, och det inre och yttre sidoledbandet, blir knäleden stadig. Det främre korsbandet hindrar underbenet från att kunna åka framåt och ger stabilitet vid vridningar i knäleden när man t ex vrider överkroppen på belastat ben för att finta en motståndare i olika bollsporter.

Musklerna som böjer och sträcker i knäleden gör också knäleden stabil. Det är därför som rehabiliteringsträning är så viktig efter en korsbandsskada och efter en korsbandsoperation. Det handlar om att få tillbaka både muskelstyrkan, balansen och koordinationen i knäleden.

Funktion/Betydelse 
Korsbanden tillsammans med sidoledband och menisker "styr" knäleden till en harmonisk rörelse så att största möjliga rörelse kan utföras med bästa tänkbara stabilitet.

Förekomst/Riskgrupp 
Vi tar emot barn i alla åldrar med knäskador. Majoriteten av de främre korsbandsskadorna inträffar vid fotbollsspel och hälften av skadorna drabbade flickor trots att de bara utgör 25% av de registrerade fotbollsspelarna i Stockholm under 15 år. Främre korsbandsskador är trots allt ovanliga hos barn under 15 år. Det är något mer än 1/20 000 barn per år.

Hur uppkommer skadan 
Skademekanismen är vanligtvis att knäleden vrids till vid sporter som fotboll, basket, handboll och ishockey. Knäleden svullnar upp och det är omöjligt att fortsätta spela. Många patienter berättar att ”det smällde till” i knäleden eller att ”knäet vek sig”. Andra skador, t.ex. när knäskålen hoppar ur led kan upplevas mycket likt en korsbandsskada.

Symtom
 
När korsbandet vid skadetillfället brister upplever många patienter att det "smällde till", eller "var något som brast" eller att "knäet vek sig". Oftast svullnar knäet inom någon eller några timmar. Många andra knäskador som exempelvis när knäskålen hoppar ur led kan upplevas mycket likt en korsbandsskada.

Hur kan man behandla skadan själv 
Linda knäleden med måttligt tryck så snart som möjligt efter skadan, vilket kan begränsa svullnaden. Att kombinera med kyla kan hjälpa till i smärtlindrande syfte. Kom ihåg att alltid skydda huden när du använder ”kylpåse”. 

Hur behandlar en läkare skadan 
Det är ofta svårt att undersöka en akut knäskada på barn. Knäleden är svullen och det gör ordentligt ont. Alla patienter röntgas, men det räcker inte för att upptäcka alla skador. Ledytebrosket, korsbanden och meniskerna är inte röntgentäta, och dessa delar i knäleden kan vara skadade på äldre barn. Svullnaden orsakas av blödningar i knäleden, och blödningarna kan komma från ett skadat korsband eller en skadad ledyta. Därför gör vi magnetkameraundersökning från 9 årsåldern när det finns ett tydligt olycksfall och knäleden är svullen. Vi får rätt diagnos och kan ge rätt behandling.

Om vi upptäcker en främre korsbandsskada blir det i första hand rehabiliteringsträning under 3 månader. Se vidare under Frågor & Svar: Måste alla främre korsbandsskador opereras? 

Läs vidare