Efter min operation

Viktig information efter din operation

Alla patienter som har genomgått en artroskopi eller någon annan operation får skriftlig information av sin läkare före hemgång.
Läs noga igenom alla papper, där finns svar på de flesta frågor.

Sårinformation efter operation i narkos

Ca 10-12 dagar efter din operation tar du kontakt med din vårdcentral för sårkontroll och borttagning av stygn eller agraffer. Du ansvarar själv för att boka denna tid. Mer information om detta får du i samband med din operation.

Fram till sårkontroll ska du inte blöta ner ditt förband. När du duschar ska du plasta in operationsområdet,  i samband med utskrivning efter operationen får du mer information om detta.

Det är viktigt att dina förband sitter kvar fram till din sårkontroll på vårdcentralen. Börjar tejpen släppa i kanterna så förstärk med tejp, ta inte bort de yttre förbanden själv i hemmet, det är inte meningen att det ska bytas innan ca 2 veckor gått. Om det skulle gå hål i förbandet eller komma ut sårvätska eller blod ska du kontakta oss eller din vårdcentral för rådgivning vidare.

Sårinformation efter operation i lokalbedövning
Har du opererats i lokalbedövning låter du ditt yttre förband (vitt) sitta kvar 3-5 dagar och de inre tejpbitarna (bruna) 7 dagar. Du tar bort inre tejpen och förbandet själv i hemmet.  

Hemresa
Du bör inte köra bil hem själv efter operationen, ordna gärna med hämtning.

Om du inte kan bli hämtad hjälper vi dig, som är landstingspatient, med en sjukresetaxi från oss till din hemadress. Detta kostar 140 kr oavsett var inom Stockholms län du reser och du betalar resan i efterhand på faktura. Om sjukresetaxi är aktuellt säger du till i receptionen när du anmäler dig till din operation.

Försäkringspatienter får själva ombesörja sin hemtransport.

Att åka kommunalt hem är inget vi rekommenderar.