Oscars berättelse: Han längtar efter att kunna gå igen

Levnadsglada Oscar drabbades sent i livet av hjärtproblem. Nu hindrar hjärtsvikten honom från att ta sig runt på egna ben, och får hjälp av såväl sin fru som ASIH, avancerad sjukvård i hemmet.

Oscar och hans fru Karin har bott i sin innerstadslägenhet i drygt trettio år och stortrivs. I deras vardagsrum tar bokhyllor upp större delen väggarna, och titlarna står sorterade i bokstavsordning.

– Vi är lika tokiga i böcker båda två, säger Karin och ler.

Hon har dukat upp fika och vi sätter oss ned alla tre bredvid bokhyllorna. Några av alstren däri har Oscar författat själv. Efter pensioneringen från sitt arbete som statlig chef började han bland annat sysselsätta sig med att skriva böcker.

– Men jag har en väldigt liten läsekrets. Det är en hobby, så det går ju inte med någon vinst precis, men en hobby som jag är beredd att betala för jag tycker det är så kul att hålla på. Jag skriver istället för att åka utomlands som vi skulle ha gjort annars, berättar Oscar.

Han och hans fru har rest mycket under sina 40 år ihop. Tillsammans har de besökt Asien, Nordamerika, nästan alla länder i Europa och varenda landskap i Sverige. De har fjällvandrat, åkt skidor och övernattat på snötäckta toppar. Men sedan Oscar blev sjuk har resorna blivit allt färre.

Nu kan han knappt ta sig utanför lägenheten och de drömmer om att någon gång åtminstone kunna gå ut på restaurang tillsammans.

För tre år sedan fick han diagnosen hjärtsvikt. Han hade sedan tidigare haft besvär med hjärtat, i form av såväl flimmer som kärlkramp. Det svaga hjärtat orkade nu inte längre pumpa som det skulle och Oscar blev allt tröttare. Han lades in flera gånger på sjukhus och blev lite bättre av den behandling han fick, men cirkulationen till benen var fortfarande dålig. Oscar skulle behöva fortsätta med långa sjukhusbehandlingar men istället för att ligga inlagd i långa perioder föreslog hans läkare för några månader sedan att Oscar skulle få hjälp av ASIH, avancerad sjukvård i hemmet.

– Då visste jag inte vad det var för något. Läkaren förklarade och sa också att det var svårt att komma in till ASIH på grund av köer men att hon skulle försöka. Och till slut gick det, berättar Oscar.

En sjuksköterska och en läkare från ASIH på Dalens sjukhus kom hem till dem på ett första besök för att lära känna Oscar, berätta om verksamheten och bestämma vilka tider som passade bra att komma på i fortsättningen.

Teamet från ASIH skulle bland annat behöva ta prover, lämna dosetter med läkemedel, mäta blodtrycket och ge Oscar så kallad intravenös behandling med vätskedrivande läkemedel.

– De håller koll på mig. Det känns väldigt tryggt, säger han. Om något skulle hända mellan besöken från ASIH kan de ringa och få ett akutbesök av en sjuksköterska eller läkare.

– Det är bra att vi kan ringa. Men vi har bara gjort det en gång, säger Karin och berättar om morgonen då ingenting gick som det skulle.

Karin var färdigpackad och redo för att åka iväg på en efterlängtad semester på egen hand, när Oscar vaknade och insåg att han inte kunde stå på benen. Förutom att han var svag av sin sjukdom hade han fått en elak infektion i en fot och hade nu så ont att det inte gick att stödja på den. Karin fick ställa in sin semesterresa och inom en timme var en sjuksköterska där för att titta till Oscar.

Sedan dess har foten blivit lite bättre. Han kan nu resa sig upp på egen hand och stå några minuter med rollatorn som stöd, men har fortfarande svårt att gå. Han har fått hjälp av en sjukgymnast från Dalens ASIH för att träna upp foten och av en arbetsterapeut för att ta bort trösklar hemma så att han kan ta sig runt med rullstol och rollator, och ska också få en skena att stödja foten med.

– Jag siktar på att om 14 dagar kunna gå med rollator igen i alla fall, säger Oscar.

Både han och Karin säger sig vara väldigt nöjda med hjälpen de fått från ASIH.

– För det första är man oerhört förvånad att det finns något som ASIH, och att det fungerar så bra som det gör. Man läser om fantastiska historier om folk som råkat illa ut inom vården. Personalen på ASIH är så trevlig, och det är oerhört vänligt och serviceinriktat. Jag har aldrig varit med om maken, säger Oscar och fortsätter:

– Det finns småsaker som enstaka tillfällen inte har fungerat, som kommunikationen personalen emellan till exempel. Men annars så funkar det bra. De fixar snabbt till det om det är något.

Även om både Oscar och Karin saknar sina resor har de små mål för den närmaste framtiden. Oscar ska kunna börja gå igen. Men genom att skriva romaner som utspelar sig i andra länder, och researchen han gör i samband med författandet av dem, får han ändå ta del av omvärlden. Om än på ett annorlunda sätt. Och även om han inte kan ta sig ut genom porten på egen hand får han, social som han är, möta människor i sitt hem.

– Det är uppfriskande att få besök varje dag. Det är ett dussin olika personer från ASIH och hemtjänsten som har varit här nu, man börjar känna igen några av dem. Det är mycket trevligt faktiskt. Ett viktigt inslag för närvarande, säger han.

 

Ida Widberg,
Medicinjournalist