Gåskola för benamputerade

Behöver du rehabilitering och protesutprovning efter benamputation? I Gåskolan kan du få stöd och hjälp av våra erfarna fysioterapeuter. Du behöver inte ha remiss för att komma till oss.

Detta erbjuder vi dig

I Gåskolan får du stöd, rådgivning och hjälp med träningen av fysioterapeut/sjukgymnast som är specialiserad på rehabilitering efter benamputation. Med oss kan du ventilera alltifrån sorgen att ha förlorat en lem till att lära dig leva med protes samt få handfast hjälp med att komma igång med din rehabilitering.

Du får lära dig att hantera och gå med benprotes eller uppnå optimal funktionsnivå som rullstolsburen. Du får även möjlighet att träffa och utbyta erfarenheter med andra personer i samma situation.
Vi har ett tätt samarbete med ortopedingenjörer som tillverkar och justerar proteser.

Vårt mål är att du, utifrån din förmåga och dina behov, ska kunna gå med protes eller förflytta dig med rullstol och så långt som möjligt återgå till ett normalt liv med tidigare sociala aktiviteter.

I Gåskolan kan vi även hjälpa dig att prova ut rullstol och gånghjälpmedel.

Vem kan få hjälp av Gåskolan?

Vi tar emot dig som är benamputerad samt 65 år och äldre. Anhöriga och personal från särskilda boenden är också välkomna att ta kontakt med oss för konsultation och information.

Hur går en bedömning/behandling till

Så snart som möjligt ska du komma igång med din träning efter amputationen. Du börjar med förflyttningsträning, balans, rörelse- och styrketräning för att förbereda inför protes.

Du provar sedan ut protes med en ortopedingenjör tillsammans med din fysioterapeut i Gåskolan. Därefter fortsätter träning med protes för alla situationer i det dagliga livet. Du tränar på att stå, gå och balansera med protes både inomhus och utomhus, i trappor och på ojämnt underlag. Du fortsätter även med styrketräning - allt för att återfå funktion och så hög självständighet som möjligt.

Samtidigt som du tränar i Gåskolan har du möjlighet att få hjälp av rehabilitering i hemmet eller sjukgymnaster på särskilda boenden. De kan träna gång och förflyttningar med dig i ditt hem samt hjälpa dig att hantera protesen.

När du kommit en bit i din rehabilitering kan du bli erbjuden att träna i grupp.

Vill du få hjälp?

Kontakta oss på 08-684 33 714 om du vill börja i gåskolan.

Du behöver inte ha remiss för att komma till oss!

Avboka tid

Du kan avboka eller lämna återbud dygnet runt på 08-684 33 758.

Avboka tiden minst 24 timmar före inbokat besök. Vid sent återbud eller uteblivet besök får du betala patientavgiften, även om du har frikort eller är avgiftsbefriad.

Läs mer om avbokning.

Kostnad

Du betalar samma avgift hos oss som för övrig hälso- och sjukvård i Stockholms län. Frikort gäller.

Läs mer om patientavgifter.