Artrosskola

Har du besvär av artros i höft och/eller knä? I Artrosskolan får du information om sjukdomen samt ett eget träningsprogram för att lindra dina besvär. Du behöver ingen remiss.

Detta erbjuder vi dig

Vår målsättning är att du ska kunna leva ett så gott liv som möjligt med din artros. I Artrosskolan arbetar erfarna fysioterapeuter/sjukgymnaster, arbetsterapeuter och dietister specialiserade på artros. De arbetar utifrån svenska och internationella, beprövade och forskningsbaserade behandlingsmetoder.

I Artrosskolan får du:

  • Rådgivning och stöd
  • Föreläsningar om artros
  • Träning enligt individuellt utformat program

Vem kan få stöd av Artrosskolan

Vi erbjuder Artrosskola för dig som har artros i höft- och/eller knäled. Har du handbesvär rekommenderar vi att du träffar en av våra arbetsterapeuter och får en individuell bedömning.

Hur går en bedömning/behandling till

Först anmäler du ditt intresse till Artrosskola och får träffa en av våra medarbetare. Tillsammans går ni igenom vad du har för slags besvär och vilken träning- eller behandlingsform som skulle kunna passa dig och dina behov. Om det visar sig att Artrosskolan är bra för dig så börjar du kursen.

I Artrosskolan får du ett eget träningsprogram och information om sjukdomen. Vid behov erbjuds du även smärtlindrande behandling eller hjälpmedel

Träning
Den bästa behandlingen för att lindra symtomen vid artros är anpassad träning, kunskap och att man behåller en normalvikt.

Tillsammans med din fysioterapeut tar ni fram ett träningsprogram anpassat efter dina behov och förutsättningar.

Om du är inaktiv idag så får du rekommendation om att komma igång med träningen långsamt och gradvis.

Om du däremot tränar regelbundet så får du övningar där du fokuserar på knä och höfter, eventuellt i kombination med redskap och tyngder. Ditt träningsprogram kommer att bestå av uppvärmning, styrka och rörlighet.

Du kan träna hemma, på valfri träningslokal eller under ledning av våra fysioterapeuter på mottagningen. Träningen pågår 2 gånger i veckan under 5 veckor.

Föreläsningar
I samband med att du kommer igång med träningen är du inbjuden till tre föreläsningar där du får reda på:

  • Vad artros är och hur det uppstår
  • Symtom vid artros
  • Hur artros behandlas
  • Vad du själv kan göra för att leva ett så gott liv som möjligt

Föreläsningarna hålls av våra fysioterapeuter, arbetsterapeuter och dietister. Du får såklart möjlighet att ställa frågor, dela med dig av dina egna erfarenheter och träffa andra som är i liknande situation.

Hjälp med vikten
Om du är överviktig kan dina besvär lindras om du går ner i vikt. I Artrosskolan kan du få råd och stöd av våra dietister så att du kan nå en balanserad vikt.

Anmäl ditt intresse

Kontakta oss på 08-684 33 714 om vill anmäla ditt intresse till artrosskolan.

Du behöver inte ha remiss för att komma till oss!

Avboka tid

Du kan avboka eller lämna återbud dygnet runt på 08-684 33 758.

Avboka tiden minst 24 timmar före inbokat besök. Vid sent återbud eller uteblivet besök får du betala patientavgiften, även om du har frikort eller är avgiftsbefriad.

Läs mer om avbokning.

Kostnad

Du betalar samma avgift hos oss som för övrig hälso- och sjukvård i Stockholms län. Frikort gäller.

Läs mer om patientavgifter.