KOL-utbildning

Har du KOL kan du i denna utbildning på Capio Rehab Dalen få veta mer om sjukdomen, vad du kan göra för att må så bra som möjligt samt träna för att bli starkare och orka mer. Du behöver ingen remiss.

 

Detta erbjuder vi dig

Vår målsättning är att du ska kunna leva ett så gott liv som möjligt med din KOL. Vi erbjuder träning och information från flera olika yrkeskategorier utifrån Socialstyrelsens nationella riktlinjer gällande rehabilitering vid KOL.

I KOL-utbildningen får du:

  • Gruppdiskussioner och information
  • Individuellt anpassad konditions- och styrketräning i grupp led av våra fysioterapeuter/sjukgymnaster
  • Ett hemträningsprogram som du går igenom med våra fysioterapeuter/sjukgymnaster
  • Möjlighet till hembesök av en av våra arbetsterapeuter för utredning gällande energibesparande åtgärder i hemmet

Vem kan få stöd av KOL-utbildningen?

KOL-utbildningen riktar sig till dig som har diagnostiserad KOL och inte har gått KOL-utbildning tidigare. Vi anpassar rehabiliteringen efter din ork, men du behöver kunna komma till mottagningen 2 gånger/vecka.

Hur går KOL-utbildningen till?

Du anmäler ditt intresse till att delta i KOL-utbildningen och får träffa en av våra medarbetare för bedömning. Tillsammans går ni igenom vilken typ av behandling som skulle passa dig. Om det visar sig att KOL-utbildningen är bra för dig får du börja i gruppen.

Träning

2 gånger/vecka är det träning på mottagning. Träningen leds av fysioterapeuter/sjukgymnaster och är anpassad utifrån dig och vad du klarar. Fokus i träningen är kondition och styrka då denna träning har bevisat bäst resultat för att förbättra ork och funktion om man har KOL. Vi kommer även att jobba en del med andningsövningar. Under den här träningsperioden kommer du att få träningsprogram att göra hemma och i slutet av perioden förslag på vad man kan träna vidare efter rehabiliteringsperioden.

Gruppdiskussioner och information

Du kommer under dessa veckor att få delta i gruppdiskussioner och informationstillfällen om KOL, behandling, rekommendationer kring kosthållning, träning och dess effekter samt energibesparande tekniker. Detta är självklart tillfällen då du får möjlighet att ställa frågor, dela med dig av dina egna erfarenheter och träffa andra som är i liknande situation.

 

 

 

 

 

 

 

Anmäl ditt intresse

Kontakta oss på 08-684 33 714 om vill anmäla ditt intresse till KOL-utbildning.

Du behöver inte ha remiss för att komma till oss!

Avboka tid

Du kan avboka eller lämna återbud dygnet runt på 08-684 33 758.

Avboka tiden minst 24 timmar före inbokat besök. Vid sent återbud eller uteblivet besök får du betala patientavgiften, även om du har frikort eller är avgiftsbefriad.

Läs mer om avbokning.

Kostnad

Du betalar samma avgift hos oss som för övrig hälso- och sjukvård i Stockholms län. Frikort gäller.

Läs mer om patientavgifter.