Gråstarroperation hos oss

Så här går en gråstarroperation till hos Capio Medocular

 

Förundersökningen

Om du använder kontaktlinser ska du vara linsfri 3 dygn innan förundersökningen, använder du hårda linser är motsvarande tid 1månad.

Vid förundersökningen går vi igenom den hälsodeklaration du fått från oss i samband med bokningen. Vi gör olika mätningar av såväl ögats yttre som inre förhållanden, t ex mätning för att bestämma linsstyrkan på den nya linsen.

Du kommer att få ögondroppar som vidgar pupillen vid undersökningen, vilket gör att det inte är lämpligt att köra bil de närmaste 3-4 timmarna.

Operationen

Om du använder kontaktlinser ska du vara linsfri ett dygn innan operationen, gäller det öga som ska opereras

På operationsdagen kommer du till kliniken, en sjuksköterska ger ögondroppar och, om man behöver, en lugnande tablett. Under operationen, som brukar ta ca 10 minuter, är du vaken. Ögat lokalbedövas med ögondroppar så att man inte känner någon smärta under operationen. Med hjälp av ett operationsmikroskop och speciella ultraljudskirurgiska instrument sönderdelar läkaren den grumliga linsen, tar bort den från ögat och ersätter den med en ny lins av akrylplast. Laser används inte under någon del av operationen (vilket annars är en utbredd missuppfattning).

Efter operationen

Efter operationen får du vila en stund på mottagningen med en kopp kaffe eller te, och kan därefter återvända hem. Man behandlar ögat med de ögondroppar som läkaren föreskrivit. I övrigt kan man leva normalt. Läsning och TV-tittande försämrar inte läkningen.

Beroende av operationsmetod och andra omständigheter kan dagarna efter operationen upplevas olika. De flesta upplever en skavkänsla några dagar efter operation. Man kan vara ljuskänslig och uppleva att ögonen tåras. Det är normalt och kommer att försvinna.

Att tänka på de närmaste två veckorna efter operationen

  • Inte gnugga eller trycka på ögonen
  • Inte bada bastu eller bada i bassäng, sjö eller hav
  • Inte använda make-up. Du bör därefter använda ett effektivt men ändå milt borttagningsmedel


Återbesök

Behovet av efterkontroller är individuellt. Tiden för kontroll får du innan du går hem på operationsdagen. Om du kommer på remiss och behöver fortsatta läkarkontroller, sker det vanligtvis hos den läkare som remitterade dig till oss.

Tidigast efter fyra veckor kan man gå till optikern för utprovning av eventuella glasögon. I många fall är man endast i behov av läsglas efter operationen.