Glaskroppsavlossning

Vid stigande ålder kan glaskroppen, som består av en geléartad vätska, krympa och ibland lossna från näthinnan. När detta sker kan det bildas små blödningar som man kan se som prickar framför ögonen.

Krympningen sker naturligt då man åldras, men det är vanligare hos närsynta, om man genomgått en starroperation eller om man haft en inflammation inuti ögat. Inuti glaskroppen kan det också bildas små geléklumpar och trådar som upplevs på liknande sätt.

Hur känner man igen glaskroppsavlossning?

Man kan se saker som som prickar, linjer, cirklar eller små moln som "flyter" framför ögonen. Det man ser är den skugga som celler eller geléklumpar kastar på näthinnan. Detta syns mest när man tittar mot en ljus bakgrund som t ex blå himmel eller en enfärgad vägg.

Hur behandlas glaskroppsavlossning?

Glaskroppsavlossning i sig är inte farligt och behandlas inte, men om det plötsligt bildas nya "prickar" kan detta vara ett tecken på allvarligare problem. Då glaskroppen krymper och lossnar från bakre delen av ögat kan den skada näthinnan vilket kan leda till näthinneavlossning. Om man börjar se fler "prickar", upplever ljusblixtfenomen, synnedsättning eller inskränkningar i synfältet bör man låta undersöka sina ögon så snart som möjligt.

Om "prickarna" är i vägen när man t ex ska läsa kan man prova med att röra på ögat, titta upp och sedan ner igen för att cellerna eller geléklumpen ska flytta på sig. Besvären brukar gå över av sig själv men kan dröja kvar under flera månader.