På den här sidan har vi samlat vanliga frågor och svar om ASIH. Om du inte hittar svar på din fråga är du varmt välkommen att ringa oss.
Kan jag få ASIH?
Vi vänder oss till dig som har en sjukdom med symtom som kräver mer än den grundläggande medicinska sjukvård du kan få genom till exempel en vårdcentral eller närsjukvård. När vi får en remiss från din läkare bedömer vi om du har rätt till ASIH. Har du det är du alltid välkommen till oss. Läs mer om vilka som kan få ASIH.
Hur länge kan jag ha ASIH?
Det beror helt på ditt behov av avancerad hemsjukvård. Vissa som behandlas av oss är bara inskrivna några dagar, medan andra kan vara inskrivna en längre tid.
Hur ofta får jag besök av ASIH?
Det beror helt på ditt sjukvårdsbehov och din situation. Till vissa patienter åker vi flera gånger om dagen och även på natten. Till andra någon gång i veckan eller till och med mer sällan. Hur ofta vi ska komma till dig och vilka yrkeskategorier hos oss som ska komma till dig bestämmer vi tillsammans med dig genom din individuella vårdplan.
Vilka tider kommer ni hem till mig?
Det beror helt på vad vi ska göra för dig och vad du har för behov. Vi försöker anpassa oss så gott det går efter dig, men det går inte alltid. Vi har läkare och sjuksköterskor i tjänst dygnet runt.
Hur når jag ASIH?
Om du är patient hos oss eller anhörig till en patient kan du ringa oss dygnet runt på tel. 08-718 65 27. Det är alltid en sjuksköterska som svarar. Hen svarar dig direkt eller ber rätt person kontakta dig så snart som möjligt.
Om du har frågor kring vårdval av ASIH och palliativ slutenvård så kan du ringa på tel. 08-718 60 91.
Betalar ASIH mina läkemedel?
Ja, vi står för dina receptbelagda läkemedel. Vi tar med de läkemedel du behöver hem till dig och du behöver inte betala för dem. Däremot kan vi inte ersätta dig om du hämtar ut läkemedel på apoteket.
Hur många olika personer kommer hem till mig?
Eftersom vi ger vård dygnet runt behövs det många som kan utföra den vården. Därför kan det komma olika personer hem till dig, men vi försöker se till att det är så få som möjligt.
Hur ofta du får besök av någon från oss beror på dina behov. Vissa patienter behöver besök flera gånger om dagen och även på natten för att vistelse i hemmet ska bli möjlig. Andra patienter kanske bara behöver något besök i veckan eller mer sällan. Vi har en dialog med dig och varandra för att kunna ge dig den vård och omvårdnad som är bäst för just dig.
Behandlar ni patienter i hela Stockholmsområdet?
På Capio ASIH Nacka behandlar vi patienter i Nacka, Värmdö och Söderort. Bor du någon annanstans och har rätt till ASIH kommer din läkare att remittera dig till en annan vårdgivare.
Jag förstår mig inte på all information jag har fått från Försäkringskassan och andra myndigheter – kan ni hjälpa mig?
Ja. Våra kuratorer hjälper gärna till. De kan sjukförsäkringssystemet och kan hjälpa dig att kontakta olika myndigheter.
Får jag hemtjänst via ASIH?
Nej. ASIH ansvarar för din sjukvård och rehabilitering, men vi utför inte hemtjänst. Däremot kan vi hjälpa dig att komma i kontakt med kommunens biståndshandläggare så att du kan ansöka om hemtjänst.
Gör det något om jag röker?
Nej, det gör det inte. Däremot är vi tacksamma om du eller dina anhöriga inte röker när vi är hos dig.
Gör det något om jag har djur hemma?
Nej, det gör det inte. Däremot är vi tacksamma om djuren hålls i ett annat rum när vi kommer.
Jag har svårt att röra mig i mitt hem. Kan jag få hjälpmedel av ASIH?
Ja. Våra arbetsterapeuter hjälper dig med bostadsanpassning och vi kan också lära dig och dina anhöriga hur du ska förflytta dig. Dessutom kan våra sjukgymnaster hjälpa dig med träning och skapa ett träningsprogram för dig, så att du förhoppningsvis kan bli mer rörlig.
Kan jag behålla kontakten med den specialistklinik jag redan behandlas av under tiden jag har ASIH?
Du behåller din kontakt som tidigare.
Vi på ASIH samarbetar med andra specialistkliniker, till exempel onkologer, neurologer, infektionskliniker och många fler. Om du godkänner det tar vi gärna del av din journal från din tidigare klinik, för att du ska kunna få så god vård av oss som möjligt.
Däremot kommer du inte behålla kontakten med en eventuellt vårdcentral. Allt ansvar som vårdcentralen tidigare har haft för dig, tar vi på ASIH över, när du skrivs in hos oss.
Om jag ska vårdas hemma vill jag ha en anhörig som är med mig även dagtid, går det?
En anhörig kan få närståendepenning. Det är Försäkringskassan som avgör om ni under en tid är berättigade till närståendepenning. Våra läkare skriver intyg till ansökan som ni ska skicka in.
Vad händer om jag inte klarar mig hemma?
Det beror på anledningen. Om du behöver sjukhusvård så kan du få den på någon våra avdelningar på Nacka Närsjukhus. Behöver du till exempel specialiserad palliativ vård så kan du få vård på vår palliativa avdelning eller få hjälp att skriva en remiss till en annan vårdgivare. Behöver du geriatrisk vård kan du få det på någon av våra geriatriska avdelningar. Vi kan ta emot dygnet runt, om det är akut. Naturligtvis kan vi remittera dig till akutsjukhus eller andra specialistkliniker om du behöver någon annan typ av vård.
Om du får behov av särskilt boende kan kuratorn eller en sjuksköterska hjälpa dig att kontakta kommunens biståndsbedömare.
Ska jag betala för ASIH?
Nej.
Får jag hemtjänst via ASIH?
Nej. ASIH ansvarar för din sjukvård och rehabilitering, men vi utför inte hemtjänst. Däremot kan vi hjälpa dig att komma i kontakt med kommunens biståndshandläggare så att du kan ansöka om hemtjänst.
Vad betyder ASIH?
ASIH är en förkortning som står för Avancerad Sjukvård i Hemmet.