En arbetsterapeut blir aldrig fullärd

– Jag hade hundra procent tur när jag fick det här jobbet. Och det är jätteroligt!

Det säger Degen Abraham. Han är nyutexaminerad arbetsterapeut som fick ett timvikariat på Capio Geriatrik Nacka precis efter sin examen. Efter ett par månader har han nu fått ett föräldravikariat.

– Jag valde att läsa till arbetsterapeut för att det är ett socialt jobb. Jag är en social människa, berättar han.

Degen hade först tänkt bli tandläkare, men kom fram till att det inte riktigt var ett yrke för honom.

– Nej, det går ju knappast att få några vettiga svar av patienter som ligger i en tandläkarstol, säger han med ett skratt. Jag vill kunna prata med dem jag jobbar med.

Degen tycker att jobbet på Capio Geriatrik Nacka är precis så socialt som han vill att det ska vara. Både tack vare kollegorna och tack vare patienterna. Det märks när han pratar att han intresserar sig för människorna omkring honom. Han har till exempel på mycket kort tid tagit reda på väldigt mycket om sina kollegors bakgrund. Han vet vad de har jobbat med tidigare och vilken problematik hos patienterna som de är experter på.

– Jag har alltid någon att fråga. Alla mina kollegor har olika erfarenhet och det har jag nytta av. Jag frågar om allt. Jag lär mig massor!

Han menar att som arbetsterapeut kan han aldrig bli färdigutbildad. Nya kunskaper kommer till hela tiden. Det är en annan stor anledning till att han valde just det yrket.

Underlättar livet
Jobbet på en geriatrisk klinik är det perfekta första jobbet för en arbetsterapeut, tycker Degen.

– Patienterna är ofta multisjuka och behöver därför många olika typer av hjälp. Jag känner verkligen att jag kan underlätta livet för dem – samtidigt som jag lär mig mycket, både av deras olika sjukdomar och av dem som personer.

– Alla patienter har en berättelse, alla är unika. De har haft spännande jobb, träffat spännande människor, haft långa liv med många händelser. Och det berättar de för mig om. Det blir som en bonus i jobbet.

Jobbet är varierande. Eftersom de flesta patienter har olika problem går det inte att göra saker på rutin. Allt anpassas efter patientens unika situation.

– Som arbetsterapeut är det min uppgift att ta reda på hur patienterna klarar sin personliga vård och andra aktiviteter. Beroende på deras svårigheter, hjälper jag dem med olika övningar för att träna upp sig. I vissa fall kan de behöva hjälpmedel.

Sådana hjälpmedel kan vara till exempel strumppådragare, griptänger, rullstolar och toalettförhöjare. Det kan också vara kognitiva hjälpmedel, som till exempel elektroniska kalendrar.

Det mest privata
Arbetet innebär att han till exempel tar reda på hur patienter förflyttar sig, hur de klär på och av sig, hur de tar sig ur och i sina sängar, hur de klarar av att laga mat och liknande.

– Det bästa sättet är dock att se hur helt enkelt klarar sig vid olika aktiviteter, till exempel vid en dusch. Men det är naturligtvis också väldigt känsligt. Det krävs förtroende för att få lov att vara med i en sådan privat stund som när någon duschar.

Och där kommer Degens sociala ådra till användning. Det är inte svårt att förstå hur han genom sitt skämtsamma, prestigelösa och avslappnade sätt också kan få patienter att slappna av. Och det är inte heller svårt att se hur han själv trivs med att göra det.

– Jag har alltid någon att prata med. Och jag vet inte allting. Här finns den hjälp jag behöver för att kunna göra ett bra jobb – nu och framöver!