Viktigt att trivas på jobbet

– Vi kan ge supersnabb service till våra patienter och vi skapar långa relationer med dem. Det tycker jag om.

Jaak Pöldma har jobbat på Capio Geriatrik Nacka sedan 1996 och har inga planer på att sluta än på länge.

– Jag trivs här. Det är en platt organisation med nära till ledningen och mycket förtroende. Jag får mycket frihet under ansvar och jag har kollegor jag litar på.

Jaak är sjukgymnast och arbetar framför allt med ASIH-patienter, det vill säga patienter som får avancerad sjukvård i hemmet. Jobbet betyder många resor hem till patienter, för att ge dem hjälpmedel, gå en promenad med dem eller ge dem olika övningar för att träna upp kroppen.

– Jag skulle egentligen inte alls blivit sjukgymnast. Min plan var att leva på musiken. Men någon övertygade mig om att det vore bra med en utbildning att falla tillbaka på och sjukgymnast kändes rätt okej då. Så här i efterhand var det ett bra val. Jag har många bekanta som försökt leva på musiken i decennier och inte haft det lika bra om som jag. Jag tror mitt val blev helt rätt för mig.

– Jag har svårt att sitta still och gillar att ha mycket fix och trix för mig. Jobbet som sjukgymnast här på Capio Geriatrik Nacka funkar perfekt då.

Musiken finns ändå med på fritiden. Jaak spelar bas i två band och han nämner ofta musiken när han pratar.

– Jobbet och musiken kompletterar varandra. Jag har gott om tid för reflektion i bilen och kan bearbeta samtalen med patienterna då. När jag går hem är jag ledig och kan tänka på annat.

Vänskaplighet
Jaak har patienter han har jobbat med i flera år. Det kan vara patienter som till exempel har återkommande cancer. Han känner inte bara dem, utan även deras anhöriga. Han har koll på deras barnbarn och deras hundar. Han vet vad de har jobbat med och var de växte upp. Han skapar helt enkelt närmast vänskapliga relationer med många patienter.

– Det är en rågång mellan att hålla det personligt men inte privat. Jag vill vara personlig, men det är sällan jag vill vara privat med patienterna.

– Men jag lär mig oerhört mycket av mina patienter. Jag gillar människor, gillar att lära mig av människor och jag gillar att prata om det mesta.

– Alla mina patienter har uträttat något. De har gjort häftiga saker.

Underlätta livet
Mycket av jobbet handlar om att underlätta vardagen för patienterna. Jaak och hans närmaste kollega, arbetsterapeuten Maria, anpassar möbler, kör ut stolar, letar upp riktigt bra rullatorer eller vad patienten nu kan behöva för att kunna leva ett så bra liv som möjligt.

Som sjukgymnast är det också Jaak som ska träna patienterna så mycket det går.

– Det är ju väldigt olika vad de kan behöva tränas i. Ibland åker jag på utflykt med någon, för att han eller hon ska kunna gå en kort promenad på platt mark. Ibland tränar vi på att åka rulltrappa eller på att handla mat själv.

– Jag försöker hjälpa dem att bli självständiga igen.

Ibland kan jobbet bli lite extra tungt. Många av patienterna är ju svårt sjuka och det är inte ovanligt att en patient dör.

– Det är så klart aldrig roligt, men på något sätt vänjer man sig ändå vid det tunga. Och jag har skapat egna sätt att bearbeta det, samtidigt som vi kan få hjälp och stöd via jobbet.

Det händer att han går på patienters begravningar, om det är någon som kommit extra nära.

Och även om det är tungt ibland säger Jaak att han tycker jättemycket om sitt jobb.

– Vi är som en familj här. Vi har låg personalomsättning och vi känner varandra. Och jag ägnar ju åtta timmar om dagen åt mitt jobb. Då är det jätteviktigt att trivas!

– Här tänker jag stanna, avslutar Jaak Pöldma.