En vardag med både glädje och sorg

– Jag får ju vara med människor i en väldigt viktig period av deras liv. Och att vara med dem just i den perioden ger mig livserfarenhet och gör att jag själv reflekterar över mitt eget liv.

Det säger Anki Persson, som är sjuksköterska och arbetar på avdelning 22, den palliativa avdelningen. På avdelning 22 finns tolv vårdplatser för människor som har obotliga sjukdomar och som många gånger inte har lång tid kvar i livet.

– Vi vårdar patienterna och försöker skapa förutsättningar för att de har det så bra som möjligt. Det handlar ju så klart om att prata om jobbiga saker ibland, men lika ofta handlar det om att hjälpa patienterna att få en paus från döden, berättar Anki.

Palliativ vård är lindrande vård. Det är sån vård som ges när det inte finns någon bot mot sjukdomen. Det finns patienter som får palliativ vård i flera år, men de allra flesta får det några veckor eller månader mot slutet av livet.

Förtroendefull närhet
Anki tycker att jobbet ibland kan vara ledsamt, särskilt om någon patient har mycket ont, är rädd för döden eller har små barn.

– Men vi gör vårt bästa för att det ändå ska bli så bra som möjligt. Och oftast blir det så bra det kan bli, utifrån de förutsättningar som finns.

– Jag har privilegiet att få komma mina patienter väldigt nära. Jag får träffa deras närstående, jag får veta mycket om deras liv och deras tankar. Det är ett förtroende.

Anki har jobbat på Capio Geriatrik Nacka i sju år. Ändå är hon fortfarande ganska ny jämfört med sina kollegor. Många har jobbat här i decennier.

– Jag har så bra kollegor, säger hon. Och jag får lära mig mycket. Inte bara för att de flesta andra har varit här längre än jag, utan för att patienterna har många olika sjukdomar. Det innebär att jobbet också innefattar mycket medicinteknik och olika typer av omvårdnad.

Vanliga sjukdomar bland patienterna på avdelning 22 är cancer, KOL, ALS och hjärtsvikt. Svåra sjukdomar som kräver mycket omvårdnad och engagerad sjukvårdspersonal. Anki säger att för att kunna hantera ett jobb som många gånger innefattar mycket sorg måste man vara lugn, lyhörd och inkännande.

– Du måste vara en trygg person. Och trygg i din yrkesroll.

– Vi har både unga och gamla patienter. De har olika bakgrund, olika sjukdomar och vill olika saker, säger hon. Ingen är den andra lik och väldigt lite kan bli rutin. Vissa patienter är glada att få vara här och känner sig trygga med det. Andra kan ha svårare att ta emot hjälp. Mitt jobb är skapa förutsättningar för att var och en ska må så bra det går.

Kräftskiva och födelsedagstårtor
Hon berättar att en viktig del i jobbet på en palliativ avdelning är att göra vardagliga saker. Att skapa situationer som är så normala som möjligt för patienterna.

– Vi får ju en vänskaplig relation med många av våra patienter. Vi bakar till dem när de fyller år, småpratar om stort och smått. Kommer dem nära och blir själva personliga med dem emellanåt.

– En patient ville ha en kräftskiva. Så min kollega åkte och köpte kräftor och så satt de där inne i hans rum, med hattar på. Några dagar senare gick han bort. Men han fick precis det han ville mot slutet av livet.

– Det är klart att det påverkar en att varje vecka vara med om människors död. Ibland är det sorgligt och det har hänt att jag blivit riktigt ledsen. Om man inte blir påverkad måste man nog byta jobb. Men det är viktigt att inte ta jobbet med sig hem.

Och trots att jobbet innebär svåra situationer trivs hon väldigt bra.

– Det är jättejättetrevligt här!