FESS - operation av bihålor

FESS – funktionell endoskopisk sinuskirurgi

Varför opererar man inne i näsan och bihålorna?

De vanligaste orsakerna till FESS är näspolyper och kroniska bihåleinfektioner. Man opererar i näsan och bihålorna med hjälp av titthålskirurgi. Operationen sker genom näsborrarna och det blir därför inga ärr utanpå näsan eller i ansiktet. Operationen görs i de flesta fall i narkos.

Operationsdagen

Operationstiden du fått är ungefärlig. Ibland tar ett ingrepp längre tid än förväntat. Detta innebär att väntetider kan förekomma.

När du vaknar efter operationen har du tamponader i näsan vilket gör att du inte kan andas via näsan. Dessa består oftast av ett mjukt skumplastliknande material och du tar vanligen bort dem själv i hemmet efter operationen.

Efter större kirurgi kan det bli aktuellt att tamponaderna sitter kvar i en vecka. Du får i så fall återbesökstid till mottagningen för borttagande av tamponaderna.

Det kan spänna och göra ont i näsan efter operationen. Din läkare informerar dig om vilken smärtstillande medicin du kan ta. Det kan också fukta blodtillblandat sekret från tamponaderna i näsan.

Det är viktigt att du kan kissa efter operation. Om du inte kan kissa innan operationsdygnets slut, kontakta närmsta jouröppna läkarmottagning för bedömning.

Vad händer efter hemkomsten?

1-2 dagar efter operationen tar du själv bort eventuella tamponader. Mer information om detta får du vid operationsdagen.

Räkna med att vara hemma från skolan/arbetet 7-10 dagar.

Undvika tunga lyft och ansträngande arbete de närmsta tre dagarna. Idrott bör du vänta med tills du är helt återställd.

Nässköljning och nässpray

Det är vanligt att det bildas sårskorpor av varierande mängd i näsan 1-4 veckor efter operationen. Dessa sköljer du bort med ljummen saltlösning som du enklast blandar själv av vanligt salt (1 tesked) och ljummet kranvatten (5 dl). Nässköljare kan du köpa på apotek eller i hälsokostbutik. Ett tips är att man använder en mjukgörande oljenässpray, Nozoil, som man köper receptfritt på apotek.

Du som använder kortisonnässpray innan operationen kan eventuellt behöva fortsätta med det även efteråt.

Finns det nå gra risker med operationen?

Det finns många blodkärl i näsan och vid all näs- och bihålekirurgi blöder det lite. Slutar det inte ganska snabbt eller får du hög feber, bultande smärta från näsan skall du ta kontakt med Capio Öron Näsa Hals Globen 08-120 544 72 på kontorstid. Vid större blödning eller andra svåra akuta problem samt på kvällar och helger åker du till akutmottagningen på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna.

Frågor och ytterligare information

Om du har några frågor, eller synpunkter som kan hjälpa oss att förbättra vår verksamhet, kan du ringa oss på 08-120 544 60.

Ytterligare information

www.1177.se

Vårdguiden telefonnummer: 1177.

Förbered dig och ditt barn inför sövningen på: www.narkoswebben.se