Tungbandsplastik

Varför görs operationen?

För att förbättra tungans rörlighet och därigenom få ett tydligare tal. För att få lättare att uttala tungspetsljud som ”r”, ”s” och ”f”.

Vad är kort tungband?

Tungbandet är ett slemhinneveck på tungans undersida. Detta kan ibland vara för stramt och då hindra tungans rörlighet.

Hur går operationen till?

Ingreppet utförs vanligen i narkos och tar ungefär 10-15 minuter. Ofta sätts ett par stygn under tungan som lossnar av sig självt efter ett par dagar. Som förälder är man med barnet tills det somnat och sedan när det börjar vakna.

Ni kan gå hem ca 1-2 timmar efter operationen.

Vad händer efter operationen?

Ni kan ge barnet smärtlindrande medicin som Alvedon eller Panodil vid eventuell värk. Smärta i munnen kan göra att barn inte vill äta eller dricka. Ge då medicinen cirka 30 minuter innan planerad måltid.

Det är viktigt att kontrollera att barnet kissar efter operationen. Om barnet inte kissat under eftermiddagen/kvällen, kontakta närmsta jouröppna barnmottagning.

Det går bra att äta och dricka samma dag som operationen men bara kallt eller ljummet första dygnet. Undvik sura födoämnen och drycker som apelsin, tomat, kiwi och strakt kryddad mat.

Det är viktigt att börja med gymnastikövningar med tungan redan dagen efter operationen. Sträck ut tungan, slicka bort godis från överläppen, slicka i sig glasspinnar.

Bra att ha hemma

  • Glasspinnar
  • Alvedon eller Panodil

Frågor och ytterligare information

Om du har några frågor, eller synpunkter som kan hjälpa oss att förbättra vår verksamhet, kan du ringa oss på 08-120 544 60.

Ytterligare information

www.1177.se

Vårdguiden telefonnummer: 1177.

Förbered dig och ditt barn inför sövningen på: www.narkoswebben.se