Vårt miljöarbete

Alla har ett ansvar för ett hållbart samhälle och som sjukvårdsklinik bidrar vi till en miljöbelastning på flera olika sätt. Vi försöker på ett aktivt sätt att jobba med våra största miljöbelastningar så att vårt miljöavtryck ska bli så litet som möjligt.

På  Ortopediska Huset så jobbar vi väldigt aktivt med mål för dessa belastningar.

  • Läkemedel - Att återlämning sker på rätt sätt till apoteket

  • Engångsprodukter - Att Köpa in miljöåtervunna soppåsar, byta till en miljövänligare toner för skrivare att användning av handskar sker på rätt sätt.

  • Transporter - Vi försöker i möjligaste att samköra med företagen i huset med olika transporter.

  • Avfall - Vi försöker att använda flera engångsprodukter till flera områden tex packskynkena till operation återanvänds till skydd för spill på gips-mottagningen.

Alla medarbetare på  Ortopediska Huset är engagerade i miljöarbetet. Vi jobbar ständigt med att utveckla och se om vi kan ändra något till det bättre på kliniken. Vi försöker hela tiden att ta till oss ny kunskap och utveckling.

Vi har sedan 2017 bytt ut alla köttprodukter och serverar vegetarisk kost samt fisk som patientmåltid. Givetvis försöker vi om det finns att tillgå ekologiska produkter i möjligaste mån, fisken är förstås kravmärkt.

De leverantörer som vi samarbetar med försöker vi att ha en dialog med så att alla tar miljö och hållbarhetsansvar.

På Ortopediska Huset är avfallsbiten en stor belastning och vi försöker att se om vi kan byta engångsprodukter mot flergångs. Under 2017 bytte vi ut alla engångsörngott mot tyg-örngott. Om vi kan så återanvänder vi produkter utan att för den delen ge vika för hygien aspekten.

På Ortopediska Huset använder vi mycket energi och vatten. Först och främst så har vi upphandlat grön el. Att stänga av datorer och släcka lampor är en självklarhet. Dessvärre så är vår vattenförbrukning troligen väldigt hög men där har vi svårt att förhålla oss till att spara för vi vill inte tumma på hygien-kraven.

Ortopediska Huset är sedan 2011 miljöcertifierade enligt ISO 14001:2004 och kommer under 2018 att jobba för att uppnå Miljöcertifiering ISO 14001:2015. 

Vi är mer än glada om ni hjälper oss med vårt miljöarbete både med ideer om sånt ni tycker vi gör bra men kan bli bättre på och givetvis sånt som ni ser att vi är riktigt kass på. Alla tankar tar vi emot med förväntan.  Maila eller skriv ett brev, märk med MILJÖ.  

Lev Grönt

Hälsningar från Miljö Teamet Ortopediska Huset