"Att kunna stanna innan det tar stopp"

Att kunna stanna upp i nuet och pausa, innan stress och trötthet blir övermäktig. Hjälp att anpassa aktiviteter efter dagsformen. Yoga, mindfulness och stresshantering. Personligt anpassad behandling mot smärta. Gruppträning och gemenskap.

Smärta, stress och utmattning

När Carin Amrén kom hit så hade situationen varit jobbig sedan flera år, med smärta, stress och utmattning. Hon hade haft fibromyalgi sedan länge, och levde ett stressigt och hektiskt liv både på jobbet och hemma med många aktiviteter och åtaganden. Efter att hon snubblat och brutit höftleden på jobbet, med operation och svår smärta efteråt, blev situationen ohållbar och hon blev sjukskriven.

För att få hjälp med ett rehabiliteringsprogram så skrev Carin Amréns husläkare en remiss till Smärtrehabiliteringen. Carin skrev också en egenremiss, och fick komma för en så kallad teambedömning till kliniken.

”Alla de här människorna brydde sig om mig”

Där får patienten träffa ett team av läkare, psykolog och fysioterapeut, som ska bedöma om smärtrehabilitering är den rätta metoden. Till en början tyckte Carin Amrén att det kändes lite otäckt, att sitta och berätta om sitt liv och sina problem inför människor som ska bedöma en.

- Men sen när vi kommit igång att prata så kändes det bra, att alla de här olika människorna bryr sig om en och vill bidra på sitt sätt för att hjälpa mig, säger hon.  

Hon gick in i grupprehabiliteringsprogrammet. Där blev de första mötena en ”ögonöppnare”. Att hon själv som patient kunde och skulle ta så mycket eget ansvar. Samtidigt tycker hon att Smärtrehabiliteringen gett henne mycket stöd, en oerhört bra och professionell hjälp på vägen.

Livet blir inte ”som vanligt”

En av de tuffaste, men viktigaste, lärdomarna har varit att livet inte bara ”blir som vanligt”, berättar Carin Amrén. Att sluta jämföra med hur det var tidigare, när hon hade dagarna fulla av aktiviteter.  

- En väldigt bra sak som min läkare sa till mig var att ”Det var då. Det här är nu”, berättar hon.  

Nu behöver hon begränsa sig till en eller två större aktiviteter om dagen. Hon känner efter på morgonen om det är en bra dag eller inte, och anpassar planen efter orken. Det kan kännas trist, men det gör att hon oftare klarar av det som hon tänkt sig, utan att bli för trött och stressad.

Att identifiera vad som gör henne stressad, och hitta sätt att hantera det, är en annan lärdom.

- Jag har lätt att bli stressad om det är mycket folk runt omkring mig, om jag t.ex. ska åka tunnelbana och det är fullsatt. Men det går ju att stoppa och ta nästa tåg, det finns faktiskt ingen som tvingar mig att åka med just det här tåget, berättar Carin Amrén.

Gemenskap i grupprehabilitering

Hon har också fått lära sig yoga och mindfulness på Smärtrehabiliteringen, och tränat med fysioterapeut, allt för att hitta sätt att koppla av och må bra.

Ett stöd under rehabiliteringen var det gjordes i en liten grupp med andra patienter som hade liknande problem. Det gav en känsla av gemenskap, och att man kunde stötta varandra, berättar Carin Amrén. 

- Jag fick känna att jag inte var ensam om det här, och det var bra att man fick höra om andras situation och hur de hanterat olika saker, berättar hon.

”På väg tillbaka till harmonin”

Nu är Carin Amrén färdig med själva rehabiliteringsprogrammet, men har fortfarande kontakt med Smärtrehabiliteringen. Det kan ta lång tid att bli helt återställd, men hon känner ändå att hon kommit in på rätt väg i sin utveckling.  

- Jag har växt upp på en bondgård på landet, och det var väldigt bra. Jag tror att det har hjälpt mig att klara mig igenom tuffa saker i livet. Nu känns det som att jag är på väg att hitta tillbaka till det lugn och harmoni jag hade som barn, berättar Carin Amrén.