Även unga med smärta kan få hjälp

Sabina Löfblad hade haft ont i leder och höfter i fyra-fem år innan hon sökte hjälp hos Capio S:t Görans Smärtrehabilitering. Hon är under trettio och hade svårt att se sig själv som smärtpatient till en början.

– Det är svårt att veta när jag började känna smärtor i kroppen. Och jag är van att försöka att inte tänka på det, utan försöka köra på ändå, berättar hon.

Men när smärtorna tilltog år efter år började hon bli orolig. Kommer jag att orka ha barn och familj, när energin inte ens räcker till mig själv, funderade hon. Hon kände hennes energinivå blev lägre och lägre. Dessutom sov hon dåligt och det ledde till att hon inte orkade med hela dagar.

Tips om Smärtrehabiliteringen

Det var en anhörig som tipsade om smärtrehabiliteringen och första dagen som hon gick dit var hon lite rädd över var hon hamnat, för de flesta där var mycket äldre än hon. Men på smärtrehabiliteringen delades deltagarna in i bra grupper tycker hon. Hennes grupp har nu bildat en egen Facebook-grupp och Sabina Löfblad uppskattade att det var deltagare med olika erfarenheter, åldrar och från olika områden. I augusti ska de på återträff och det ser hon fram emot.

Smärtan i kroppen gör en frusen och glömsk, lärde hon sig. Det var detaljer som deltagarna förstod att de alla upplevde, var för sig. Men den största insikten från programmet var hjälpen att tänka och planera livet mer.

– Om jag spelat lite basket eller varit ute och paddlat kajak, så måste jag ta det lugnt dagen efter. Jag kan göra saker men jag måste planera och veta att dagen efter kan det komma ett bakslag med smärta.

Hjälp med vardagen

– Även vardagsgrejor som ergonomi, hur man sitter vid datorn har jag fått hjälp med av fysioterapeuten. Om min arm blir trött kan jag lägga en kudde och stödja armen, sådana saker.

Sabina Löfblad har också genom programmet hittat sitt sätt att röra på sig med promenader och även få lugn. Yogan har lärt henne viktigt det är att ta en mental paus.

Fortfarande vet hon inte vad det är för sjukdom hon har. Det utreder Smärtrehabiliteringen fortfarande, liksom vilka mediciner hon bör ha. Men hon har en överrörlighet i sina leder och som barn fick hon bära korsett några år för problem med skolios. Så smärta har hon upplevt även i unga år.

Med programmet har hon insett vikten av att erkänna smärtan för sig själv och att ta hand om sig själv.
– Jag känner att 2019 är mitt år och att jag tänker satsa mer på mig själv. Därför ångrar jag att jag jobbade heltid när jag gick smärtrehabiliteringsprogrammet, säger Sabina Löfblad. Hon är inte är säker på att hon hann med att smälta och bearbeta allt hon fick med sig från rehabiliteringen.

Heldag med vännerna

Men när det fem veckor långa programmet var över så ordnade hon en heldag med tema stress tillsammans med sina vänner. Då hade hon hjälp av sina anteckningar från rehabiliteringstiden.

– Vi hade en white board och föreläsning. Och även om mina vänner inte har smärta, så har vi alla stress i våra liv, på jobbet eller i familjen. Så det gav oss alla någonting. Efteråt åt vi middag tillsammans. Det var en jättebra dag!

– Jag kan verkligen rekommendera Smärtrehabiliteringen. För mig har det varit bra på så många plan. Även om det inte löser smärtan, så får man koll på sin kropp. Och jag tycker att det är bra för alla åldrar, även för unga med smärta, säger Sabina Löfblad.