Nya vanor hjälper till att lindra smärtan för André

André Nordin har hanterat smärta i flera omgångar under livet. Han har tränat och jobbat för att bli av med sina smärtor. Men för tre år sedan blev värken i tårna för mycket.

För sin värk i tårna gick André först till en ortoped. Ortopeden skickade honom till en neurolog.

– Han kom fram till att jag hade så kallad neuropatisk smärta. Det är de fina nervtrådarna i kroppen som besvärar mig. Jag hade för lite B12-vitamin, och lite annat också. Men en del läkare skriver bara ut massor av tabletter. Jag fick till exempel medicin mot epilepsi. Man kan öppna ett apotek efter tag, med allt man har fått.

Så André ville ha en så kallad ”second opinion”, ett andra utlåtande, och han gick till därför till en annan neurolog som hade mottagning närmare hans hem.

– Han testade mig för Parkinson och skickade mig till Smärtrehabiliteringen och läkaren Hanna Ejegård. Hon tittade på mina fötter och min värk och skickade mig vidare till Karolinska.

Där fick André äntligen en smärtlindring som faktiskt fungerade. Metoden kallas ryggmärgsstimulering. Det är en smärtlindringsmetod som används för att behandla vissa typer av smärttillstånd. Neurokirurgen Göran Lind opererade in elektroder i kroppen. I Andrés fall var det sju olika punkter.

Elektroder ger smärtlindring

Via de inopererade punkterna sänds elektriska signaler i kroppen för att motverka smärtimpulserna från tårna. Att ställa in elektroderna och ta fram ett personligt program med signaler mot smärtan, är tidskrävande. Men när det är gjort så kände André direkt att han fick smärtlindring. Det tar dock ett antal månader för elektroderna att få fäste i kroppen.

André hade precis fått i ordning sitt personliga program när han var ute med sin hund nyligen. En cyklist som svepte förbi fick hunden att plötsligt dra iväg. André sträckte sig och elektroderna hoppade ur sina lägen. Nu måste han göra om processen och han tar under tiden smärtstillande tabletter.

– Det tar tid att justera elektroderna rätt och sedan ställa in programmet. Men nu vet jag att det finns ett sätt att lindra min värk i tårna. Det är lättare nu när jag vet att om några månader har jag fungerande smärtlindring igen.

Hittar sätt att motverka smärtan

Han har provat morfin, och även medicinsk marijuana. Det har inte hjälpt. Han har haft perioder tidigare i sitt liv då han haft mycket smärtor. Redan som 14-åring fick han magsår efter att föräldrarna placerat honom på internatskola. I 20-årsåldern höll han på att dö av en misslyckad magoperation på Karolinska, där nästan hela tolvfingertarmen opererades bort. Och han har även haft ryggproblem tidigare med en lång rad diskbråck. Han har hela tiden kommit igen och försökt hitta lösningar som motverkar smärtan.

– Min fru har sysslat mycket med alternativmedicin. Hon har ayurvedisk utbildning och har försökt att lindra mina magbesvär.

Hon gav André ett knippe torkade nejlikor som han fick tugga i sig.

– Idag vet vi att det här var en väldigt vanlig kur mot magsår i Indien. Det dödar bakterierna utan att slå ut mag- och tarmfloran. Efter det försvann mina magproblem helt.

När André kom till Smärtrehabiliteringen fick han gå ett fem veckor långt rehabiliteringsprogram. I hans grupp hade patienterna svårt att öppna sig till en början.

– När jag berättade om mina små problem upplevde jag att flera av de andra vågade berätta lite mer om sig själva, säger han och ler.

Rutiner hjälper mycket

Andre har alltid varit idrottsintresserad och tränat mycket. I familjen har barnen utövat Aikido. Därifrån har André har plockat ihop ett eget uppvärmningsprogram som han använder på morgnarna. Han har även blandat in lite Qigong-rörelser. Så när sköterskan visade Qigong i gruppen så var det inget nytt för honom.

– Men vi hade också en ergonom som visade hur man skulle vända sig sängen till exempel. Sådana konkreta tips var väldigt bra för mig.

André har en sjukgymnast som har hjälpt honom att träna upp ryggmuskulaturen. Han har jobbat kontinuerligt och lyckats få bort många smärtor som han haft.

– Men jag har till exempel inte kunna dammsuga tidigare. Ergonomen på Smärtrehabiliteringen visade mig rörelserna. Så nu är jag kung hemma. Nu kan jag göra allt i hemmet igen, säger André med ett skratt.

Mindfulness fungerar bra

– Min fru kan mycket om alternativ medicin och hon har velat få mig att pröva meditation flera gånger. Mindfulness är någonting helt annat. Jag behöver inte sitta i en viss position med händerna. Jag behövde inte låta på ett visst sätt utan jag kan bara sitta vanligt och tänka på olika ljud, till exempel. Så den mindfulness som vi lärde oss på Smärtrehabiliteringen är mycket enklare än traditionell österländsk meditation.

Psykologen Per-Olof Olsson på smärtrehabiliteringen inspirerade André att komma igång med mindfulness.

– Kan jag bara koncentrera mig på högra handen och se om någonting blir varmare eller kallare, eller hitta ett ljud, så glömmer jag bort smärtorna i mina fötter. Så om min smärta inte går över sex på skalan, kan jag trycka bort den med hjälp av mindfulness. Och om jag vaknar av smärta på natten så är mindfulness också hjälpsamt.

André betonar att det är viktigt med bra vanor och att göra saker dagligen.

– Jag är pensionär och min fru jobbar halvtid. Nu kommer jag upp före henne på morgnarna och jag har skaffat mig förbättrade rutiner. Det är tack vare Smärtrehabiliteringen.

– Hanna Ejegård är en fantastisk läkare. Hon hjälpte mig att komma till Karolinska och få ryggmärgsstimulering mot min värk i tårna. Jag hade ju aldrig vetat om att det hade funnits den här typen av hjälp att få annars. Och även Per-Olof Olsson har inspirerat mig till att ändra lite grand och förbättra mina vanor för att må bättre. Jag tycker att min smärtrehabilitering har varit väldigt givande.