Frågor och svar om ICL

Vilka synfel kan behandlas med ICL?

Nästan alla synfel kan korrigeras med en inopererad kontaktlins. Det är i stort sett bara den naturliga försämringen av närseendet som följer med stigande ålder som inte kan förhindras eller förbättras. Patienter över 45 år bör välja RLE.

Hur bra kommer jag att se?

Med en inopererad kontaktlins korrigeras synfelet inne i ögat. Det innebär att synkvaliteten blir mycket god. Med en inopererad kontaktlins ser man ofta till och med bättre än vad man gjorde med glasögon eller vanliga linser före operationen.

Är ingreppet obehagligt?

Att sätta in en kontaktlins i ögat är ett mycket litet ingrepp. Ögat bedövas med bedövningsdroppar och själva operationen tar mindre än 15 minuter. Svullnaden och irritationen är som regel mindre än vid ögonlaserhandling, och ofta märker man redan dagen efter operationen att synen har förbättrats påtagligt.     

Vad gör jag om det inte känns bra?

Till skillnad från ögonlaserbehandlingen innebär operationen inte att man tar bort eller förändrar vävnaden i ögat. Linsen kan lätt tas ut igen och man har då kvar samma möjligheter som man hade före operationen. Att sätta in en ny lins kan vara ett alternativ.