Läkare i operationsal Läkare i operationsal

Operation

Se till att förbereda dig för operation genom att följa de instruktioner du har fått i din kallelse.

Information till dig som ska opereras

 • Information till dig som ska opereras - Höft- eller knäplastik

  Inför din operation

  • OBS! Fasta: Du får INTE äta fast föda efter midnatt, natten till operationen. Du får dricka vatten fram till 1 timme innan du ska infinna dig på avdelningen(se kallelse).

  • Kallelse till operation sker vanligtvis via post ca 4-5 veckor innan planerad operation. Vi lämnar också ut kallelser direkt efter läkarbesöket i samband med att ni träffar en operationsplanerare. Läs noga igenom kallelsen och följ instruktionerna där.

  • Innan din operation kan bokas måste du fylla i en Hälsodeklaration. Information om detta har du fått i samband med ditt mottagningsbesök. Om du inte fått det kan du logga in på 1177 med BankID och fylla i uppgifterna där. Observera att operationen inte kan genomföras om detta inte är gjort. Ta kontakt med oss om du har frågor gällande denna enkät.

  • Vid förhinder måste du avboka din operation senaste 24 timmar innan bokad tid. Vid sen av/ombokning debiteras du kostnaden oavsett orsak. Ring vår telefonsvarare för återbud dygnet runt: 08 - 406 27 00

  • Kvällen innan din operation och samma morgon som du ska opereras ska du duscha med Descutan/Hibiscrub® som du köper hos oss eller på valfritt apotek. Kvällen innan operationen utförs duschen i hemmet. På operationsdagens morgon /förmiddag utförs ytterligare en dusch med Hibiscrub/Descutan, denna dusch gör ni på avdelningen. Det är av stor vikt att detta utförs både dagen före och på själva operationsdagen. Mer information om detta i kallelsen.

  • På grund av infektionsrisken är vi mycket försiktiga vad gäller sår, plitor, rivsår och kvisslor etc. på HELA kroppen. Har du sår på kroppen kontakta oss för mer information. Vid tveksamheter gällande sår erbjuder vi extra hudkontroll av sjuksköterska alt. operatören som tar ställning om operationen kan genomföras eller ej.

  • Undvik att raka huden innan operation för att minska risken för sår och plitor. Har du ett yrke eller fritidsintresse som medför ökad risk för sår/rivsår är det viktigt att du är extra försiktig veckorna före operation.

  • Du får inte ha någon pågående infektion, ej heller feber, halsont eller förkylning. Är du förkyld eller har någon annan infektion ring oss snarast så kan vi omboka om din tid.


  Efter din operation

  Du som opererats med protes i knä eller höft har vid bokningen av operationen fått en informationsfolder. I denna folder går det att hitta information om tiden både före och efter operationen. Har du frågor går det även att kontakta mottagningen på telefon 08-4062700. 

  Sårinformation efter operation i narkos

  När du kommit hem från avdelningen kan du i god tid boka tid för att ta dina stygn/agraffer. Dessa ska bort på vårdcentralen 19-21 dagar efter din operation. Du ansvarar själv för att boka denna tid. I samband med att din operation genomförts skickar vi hem ett sk. behandlingsmeddelande till dig. Detta kan tas med till vårdcentralen. Mer information om detta får du i samband med din operation.

  Fram till sårkontroll ska du inte blöta ner ditt förband för mycket. När du duschar kan du med fördel även plasta in operationsområdet, det går att använda vanlig ”gladpack”. Det förband du får över såret har en plastad hinna som stöter bort vattenstänk. Förbandet klarar då av att det stänker vatten men håller inte för återkommande mycket vatten över sig. Duscha går mao bra men med viss försiktighet.

  Det är viktigt att dina förband sitter kvar fram till din sårkontroll på vårdcentralen. Börjar tejpen släppa i kanterna så förstärk med tejp, ta INTE bort de yttre förbanden själv i hemmet. Ett förband ska vara intakt för att skydda mot yttre smuts. Om förbandet läcker vätska eller om det har lossnat så mycket att det inte längre håller tätt in till operationsområdet ska det bytas av vårdpersonal. I första hand av oss på Capio Artro Clinic alt. annan vårdinrättning som tex vårdcentral eller närakut.

  Om det skulle gå hål i förbandet eller komma ut sårvätska eller blod ska du kontakta oss eller din vårdcentral för rådgivning vidare.

  Hemresa

  Du bör inte köra bil hem själv efter operationen, ordna gärna med hämtning.

  Om du inte kan bli hämtad hjälper vi dig, som är landstingspatient, med en sjukresetaxi från oss till din hemadress. Detta kostar 140 kr oavsett var inom Stockholms län du reser och du betalar resan i efterhand på faktura. Om sjukresetaxi är aktuellt säger du till i receptionen i samband med att du är här vid gruppträffen hos fysioterapeut.

  Försäkringspatienter får själva ombesörja sin hemtransport. Att åka kommunalt hem är inget vi rekommenderar.

   

   

   

 • Information till dig som ska opereras - Övriga operationer

  Inför din operation

  • OBS! Du som ska opereras i narkos (sövas):
   Får inte inta fast föda senare än 6 timmar innan ankomsttid. Efter dessa 6 timmar får du endast dricka vatten fram till 3 timmar innan.

  • Kallelse till operation sker vanligtvis via post minst 2 veckor upp till 1,5 månader innan planerad operation. Läs noga igenom kallelsen och följ instruktionerna där.
   Klockslaget du ska vara hos oss kommer på SMS 5-7 dagar innan operation.

  • Innan din operation kan genomföras måste du fylla i en Hälsodeklaration. Information om detta har du fått i samband med ditt mottagningsbesök. Om du inte fått det kan du logga in på 1177 med BankID och fylla i uppgifterna där. Ta kontakt med oss om du har frågor gällande denna enkät. (Tel 08-406 2 700 Val 2)

  • Vid förhinder måste du avboka din operation senaste 24 timmar innan bokat tid. Vi sen av/ombokning debiteras du kostnaden oavsett orsak. Ring vår telefonsvarare för återbud dygnet runt: (Tel 08-406 27 00 Val 2, tel svar kommer efter informationen)

  • Kvällen innan din operation och samma morgon som du ska hit ska du duscha med Descutan/Hibiscrub® som du köper hos oss eller på valfritt apotek. Detta måste göras både dagen före och på själva operationsdagen. Följ instruktionerna på förpackningen.

  • På grund av infektionsrisken är vi mycket försiktiga vad gäller sår, plitor och kvisslor etc. på eller runt den kroppsdel du skall operera.
   Det blir ingen operation om du har något av allt detta på eller runt operationsområdet.
   Raka därför EJ huden runt operationsområdet 10 dagar före operation.

  • Du får inte ha någon pågående infektion, t.ex. feber, halsont eller förkylning. Ring oss snarast om så är fallet så kan vi omboka om din tid. (Tel 08-406 27 00 Val 2)

  • Du som ska opereras i lokalbedövning:
   Får äta och dricka som vanligt.

  Efter din operation

  Har du genomgått en artroskopi eller någon annan operation får du skriftlig information av din läkare före hemgång. För flera av operationerna finns informationen även på hemsidan för nedladdning under Efter operation.

  Hemresa

  Du ska inte köra bil hem själv efter operationen, ordna gärna med hämtning.

  Om du inte kan bli hämtad hjälper vi dig, som är landstingspatient, med en sjukresetaxi från oss till din hemadress. Detta kostar 140 kr oavsett var inom Stockholms län du reser och du betalar resan i efterhand på faktura. Om sjukresetaxi är aktuellt säger du till i receptionen när du anmäler dig till din operation.

  Försäkringspatienter och utomlänspatienter får själva ombesörja sin hemtransport. Att åka kommunalt hem är inget vi rekommenderar.

Operationsfilmer

För dig som ska opereras har vi tagit fram informationsfilmer för att du ska kunna förbereda dig på bästa sätt.

Frågor?

Våra operationskoordinatorer svarar på frågor som rör din operation, förberedelser, läkemedelsintag eller väntetider till operation.

Våra telefontider är:
Mån - fre 08.30-10.30 

Efter operation är det dags för rehabilitering

Genom att träna upp styrka och rörlighet har du bättre förutsättningar till ett lyckat resultat av din operation.