barn leker ute

Barnskador

Vi hjälper till med korsbandsskada hos barn.

Korsbandsskador hos barn och ungdomar är relativt ovanliga och uppstår oftast i samband med sportutövning med snabba riktningsförändringar. Vi tar emot barn i alla åldrar med knäskador. 

Det är ofta svårt att undersöka en akut knäskada på barn. Knäleden är svullen och det gör ordentligt ont. Alla patienter röntgas, men det räcker inte för att upptäcka alla skador. Ledytebrosket, korsbanden och meniskerna är inte röntgentäta, och dessa delar i knäleden kan vara skadade på äldre barn. Svullnaden orsakas av blödningar i knäleden, och blödningarna kan komma från ett skadat korsband eller en skadad ledyta. Därför gör vi magnetkameraundersökning från 9 årsåldern när det finns ett tydligt olycksfall och knäleden är svullen. Vi får därmed rätt diagnos och kan ge rätt behandling.

Om vi upptäcker en främre korsbandsskada blir det i första hand rehabiliteringsträning under 3 månader. allt

Patient och fysioterapeut

Ont i knät?

Vi hjälper dig som har behov av operation och behandling. Hos oss står du i fokus.

Akut knäskada?

Vår akutmottagning hjälper dig som drabbats av en traumatisk knäskada och har ett svullet knä.

Vanliga frågor

 • Allmänna frågor

 • Måste alla främre korsbandsskador opereras?

  Nej, vi gör i första hand ett försök med rehabilitering under 3 månader. Flera patienter tycker att knäleden fungerar bra efter rehabiliteringsträning. De kan vara med i skolidrott och ägna sig åt de idrotter som de önskar.

  De patienter som går vidare till operation är de, som trots rehabilitering, har ostadighetsbesvär från knäleden. Knäleden viker sig och är instabil vid vissa rörelser. Det kan inträffa i vanligt vardagsliv men framför allt vid sport och idrott.

  Det går att bli av med knäbesvären om du sänker din aktivitetsnivå, men det vanligaste är att våra patienter vill fortsätt med sin idrott. Idrotten engagerar och det är där som du har dina kompisar, men knäet fungerar inte för att du ska kunna fortsätta. Det är då som en operation blir aktuell.  ”Knäleden är instabil vid önskad aktivitetsnivå”, vilket är operationsindikationen. Och du ska kunna vara med på skolidrotten utan att knäleden är ostadig.

  En annan anledning till operation är att du samtidigt med korsbandsskadan har en meniskskada. Meniskerna är viktiga för knäleden. De stabiliserar knäleden, de smörjer knäleden, och sist men inte minst så skyddar meniskerna ledytorna mot förslitningsskador, artros.

  Vi försöker därför alltid att laga en trasig menisk men erfarenheten är att en lagad menisk sällan håller i ett knä med en korsbandsskada som inte har opererats. Knäleden måste vara stadig för att skydda den lagade menisken. Därför rekommenderar vi att korsbandet opereras om det samtidigt finns meniskskador som ska lagas.

 • Vad betyder ACL?

  Det är förkortningen av Främre korsbandet på engelska: Anterior Cruciate Ligament.

 • När kan jag gå till skolan efter operationen?

  Efter 4 – 5 dagar. Om det behövs skriver vi intyg för skoltaxi.

 • När kan jag börja spela fotboll igen?

  Tidigast 9 månader efter operationen.

 • Operation

 • Gör det ont att bli opererad?

  Vi har flera smärtlindringsmetoder efter operationen. Olika typer av bedövningsmedel sprutas in i knäleden vid slutet av operationen. Du har också en plastkudde över knäleden som det cirkulerar isvatten i. Nedkylningen minskar smärtan och svullnaden. Vi ger naturligtvis också olika mediciner som du kan få som tabletter eller i ditt dropp. Tillsammans blir det effektiv smärtlindring!

 • Hur länge stannar jag på sjukhus efter operationen?

  Det är olika för olika patienter. De flesta stannar bara en natt på sjukhuset men du åker inte hem förrän du kan gå med kryckor i trappa! Någon av dina föräldrar är också med dig och sover över på sjukhuset när du är under 15 år.

 • Rehabilitering

 • Varför har ni orthos (knäskydd) över knäleden som håller knäleden stilla i 3 veckor?

  Barn får inte samma problem med inskränkt rörlighet i knäleden efter operationen, som man ibland ser hos vuxna. Det tar flera veckor för en sena att läka fast i en borrkanal, och vi tror att det går bättre om knäleden får vara stilla under de första veckorna.

 • Blir jag bra i knäleden efter operationen?

  Vår statistik är att alla blir bättre och 4 av 5 blir helt nöjda. Du kommer också att vara med i det nationella kvalitetsregistret för opererade korsbandsskador med uppföljning via enkäter på nätet 1, 2, 5 och 10 år från operation. Genom kvalitetsregistret lär vi oss hur det går för våra patienter och vi kan förbättra vår behandling.