Vänner på parkbänk vid å. Vänner på parkbänk vid å.

Jag är nära någon som behöver hjälp

Att se någon nära drabbas av ätstörning kan vara svårt. Hos oss på Capio Ätstörningscenter i Varberg får både du som närstående och den som är sjuk hjälp.

Som anhörig är det viktigt att få rätt stöd och kunskap för att kunna finnas där för den som är sjuk. Det är ofta svårt för den drabbade att själv hitta motivationen till att förändra sin situation och söka hjälp, därför är det viktigt att som närstående våga lyssna och bemöta de svåra tankar och känslor som finns.

Att se någon nära drabbas av ätstörning kan vara både frustrerande och svårt. Ofta har sjukdomen hunnit gå ganska långt innan man som närstående börjar ana vad som pågår.

När någon får en ätstörning drabbas även de som står nära av själva ätstörningen. Som anhörig är det lätt att ta på sig skulden för att någon blivit sjuk, eller känna rädsla för att säga fel saker. Man önskar att man hade receptet på vägen till bättring. Du kanske själv behöver någon att prata med för att hantera dina egna tankar och känslor i situationen.

Tips för att stötta person med ätstörning

 • Konfrontera kärleksfullt
  Våga tala öppet om vad du som anhörig upplever utan att värdera och skuldbelägga. Den som är sjuk kan reagera kraftigt och både förneka och blir arg. Ta det inte personligt. Varje samtal sår ett frö till förändring.
 • Finn lugna stunder
  Konfrontera inte i starka känslolägen. Försök finna lugna stunder där ni kan prata ostört.
 • Bry dig om
  Fråga hur personen mår och vad som kan hjälpa i särskilda situationer. Kritisera inte, utan visa att du finns där om hen vill berätta. Undvik att prata om vikt, kroppsform och utseende, bekräfta istället egenskaper.
 • Tassa inte på tå
  Visa att personen har din fulla uppmärksamhet. Var kärleksfull men också så ärlig du kan. Visa känslor, men anklaga inte. Förklara hur du tänker och känner.
 • Försök inte komma med lösningar
  Kräv inte att personen omedelbart berättar allt eller ändrar ätbeteendet. Det är lätt att vilja hitta lösningar men visa istället att du finns tillgänglig.

 • Sök professionell hjälp
  Hjälp personen att få professionell behandling, och se till att även du får hjälp och stöd. Alla inblandade behöver en utomstående att prata med.

Frisk & Fri

Vi samarbetar med organisationen Frisk och Fri. Här finns bland annat Närståendelinjen, bara ett telefonsamtal bort kan du få prata med personer som har egen erfarenhet att vara närstående till någon drabbad av en ätstörning.

Vistelsen hos oss

Den vackra miljön i Apelviken är läkande i sig. Här bor du nära havet, med lummiga träd och gångstigar. Vi har öppet dygnet runt, året om. Vi finns här för dig som behöver det och vi vet hur svår och känslig situationen kan vara. Se gärna våra filmer för att få en bild av omgivningen i Varberg.

Att leva med ätstörning

När tankarna kretsar kring kropp, vikt och utseende eller kontroll över ätande i olika former, hjälper vi dig att hitta verktyg för att bryta dessa mönster.

Bli patient

Du kan endast söka till oss via remiss från psykiatrin. Vi erbjuder dig ett besök inom 10 dagar efter att vi mottagit din remiss.

Så blir du patient hos oss

Bli fri från ätstörning

Med rätt stöd och professionell hjälp är det möjligt att bli frisk från en ätstörning. Ätstörning innebär i grunden ett onormalt förhållningssätt till mat, kropp och vikt.

Ätstörningar som vi behandlar

Nycklarna till framgång

Genom heldygnsvård, forskningsbeprövad beteendeterapi och erfaret behandlingsteam behandlar vi framgångsrikt ätstörningar. 

Hur vi behandlar

Kontakta oss!

Du är alltid välkommen att kontakta oss på Capio Ätstörningscenter om du har du frågor kring att söka behandling hos oss, eller om du undrar över något annat.

Telefon: 0340-48 32 00 
Måndag-fredag 08.00-16.00