Lista över vad som motiverar patienten Lista över vad som motiverar patienten

Familjeverksamhet - för barn under 16 år

Genom den skräddarsydda familjeverksamheten för barn och unga med ätstörning, får ni som familj de bästa förutsättningarna för att jobba tillsammans för förändring av barnets ätproblem.

Är man ung med ätstörning så är det ofta extra tufft att hantera sin sjukdom själv. Det finns en stor vinst i att få en fungerande och hållbar familjesituation. I familjeverksamheten hos oss på Capio Ätstörningscenter, bor du tillsammans med någon av dina föräldrar i ett hus vi kallar ”Villan”. Här bor ni i en läkande miljö, i en vacker och lugn omgivning, nära havet och med personal tillgänglig dygnet runt. Själva behandlingen för unga med ätstörning har samma innehåll som behandlingen för vuxna.

Varför familjeverksamhet vid ätstörning?

Att lida av en ätstörning som ung innebär ofta att kraven vid tillfrisknande känns väldigt tuffa. Därför finns det stora fördelar med att föräldrarna är delaktiga i behandlingen, även om vi alltid har fokus på barnet i första hand. Föräldrar och barn får stöd att tillsammans skapa ett samarbete som ger de bästa förutsättningarna för att jobba för förändring av barnets ätproblem, både här och hemma.

Eftersom det dessutom vanligtvis är föräldrarna som har ansvar för matplanering, matlagning och måltider hemma, har ni också naturligt en viktig roll i barnets förändringsarbete.

Som förälder i familjeverksamheten kommer du att få ökad kunskap om ätstörningar och behandlingen av den. Målet är att du ska utveckla kunskaper och färdigheter för att kunna vara det bästa stödet i den unges tillfrisknande. Du kommer därför att under behandlingen delta i olika grupper och samtal med behandlingspersonal.

Behandlingen pågår ofta runt 20-25 veckor, men det kan variera från person till person.

Patrik berättar om den skräddarsydda familjehemsbehandlingen (04:32).

Rikard Wik, psykolog, berättar om behandlingsmetoden KBT-E (04:55).

Bli patient

Du kan endast söka till oss via remiss från psykiatrin. Vi erbjuder dig ett besök inom 10 dagar efter att vi mottagit din remiss.

Vistelsen hos oss

Den vackra miljön i Apelviken är läkande i sig. Här bor du nära havet, med lummiga träd och gångstigar. Vi har öppet dygnet runt, året om. Vi finns här för dig som behöver det och vi vet hur svår och känslig situationen kan vara. Se gärna våra filmer för att få en bild av omgivningen i Varberg.

Anpassad behandlingsform

KBT-E är en terapiform som är särskilt anpassad för olika former av ätstörningar. Den kognitiva beteendeterapin fokuserar på att arbeta med de tankar och beteenden som håller ätstörningen igång.

Kontakta oss!

Du är alltid välkommen att kontakta oss på Capio Ätstörningscenter om du har du frågor kring att söka behandling hos oss, eller om du undrar över något annat.

Telefon: 0340-48 32 00 
Måndag-fredag 08.00-16.00