Kvinna sitter utomhus Kvinna sitter utomhus

Vi behandlar ätstörningar

Det finns flera olika ätstörningar som uttrycker sig på olika sätt.

Gemensamt för personer med ätstörning är att det finns ett överdrivet stort fokus på mat, ätande, kropp och vikt. Det är vanligt att du försöker hålla någon form av diet, att du bantar, undviker olika livsmedel som du är rädd ska öka vikten eller att du på andra sätt begränsar ditt matintag.

Ofta har du också något, eller flera olika, sätt att göra dig av med energin från maten. Det kan vara att du kräks, tränar eller använder dig av laxermedel. För en del sker detta direkt efter måltid och för andra mer som en daglig rutin man håller sig till och inte vågar göra avsteg från.

Många med ätstörning har också regelbundet tillfällen då de inte klarar av att hålla sig till sin diet utan äter sådant som de normalt inte tillåter sig att äta. Ibland leder detta till att du tillfälligt ger upp din diet och fortsätter äta. Efteråt mår du väldigt dåligt över det som skett och anstränger dig hårt för att göra av med energin du fått i dig.

Den som lider av en ätstörning har oftast en stark rädsla för att gå upp i vikt och tankarna kring mat, kropp och vikt finns med under i stort sett dygnet runt, oavsett vad du gör eller var du befinner sig. Andra områden i livet får minskad betydelse och hur du mår påverkas mest av hur bra du tycker att du klarar av att ha kontroll över maten, kroppen och vikten.

Konsekvenser av ätstörningar

Att leva med en ätstörning är smärtsamt både psykiskt och fysiskt. Att äta oregelbundet och inte tillgodose kroppens behov av energi kan ge stora konsekvenser för den fysiska hälsan. Alla påverkas olika och riskerna ökar ju längre ätstörningen har pågått. Vid undernäring, oregelbundet ätande eller svält fungerar inte heller hjärnan optimalt. Det kan leda till minnes- och koncentrationssvårigheter som gör det svårt att förstå de allra enklaste saker.

Det sociala livet blir också påverkat. Många är så upptagna av att ägna sig åt sådant som har med ätstörningen att göra att de kanske väljer bort annat, till exempel att umgås med vänner. Det är också vanligt att du undviker sociala sammanhang, där det kan förekomma mat, som middagar, fika och fester.

Ätstörningen kan leda till att du ofta är orkeslös, nedstämd, känner dig dålig och till och med äcklig, vilket också bidrar till att du drar dig undan sociala kontakter. Det kan medföra att du blir inåtvänd och självfokuserad, får svårigheter att vara spontan och får ett stort behov av rutiner. Den minskade sexuella lusten och förmågan att känna kärlek kan också leda till problem med att inleda nya kärleksrelationer, eller att redan befintliga relationer påverkas och inte fungerar.

  • Anorexi

  • Bulimi

  • Hetsätning

  • Andra ätstörningar

Kontakta oss!

Du är alltid välkommen att kontakta oss på Capio Ätstörningscenter om du har du frågor kring att söka behandling hos oss, eller om du undrar över något annat.

Telefon: 0340-48 32 00 
Måndag-fredag 08.00-16.00

Jobbiga tankar?

Har du jobbiga tankar kring mat och kropp? Det är jobbigt att alltid tänka på mat eller träning. Men det finns hjälp att få.

Att leva med ätstörning

När tankarna kretsar kring kropp, vikt och utseende eller kontroll över ätande i olika former, hjälper vi dig att hitta verktyg för att bryta dessa mönster.

Bli patient

Du kan endast söka till oss via remiss från psykiatrin. Vi erbjuder dig ett besök inom 10 dagar efter att vi mottagit din remiss.

Så blir du patient hos oss
Villan

Nycklarna till framgång

Capio Ätstörningscenter i Varberg har lång erfarenhet av ätstörningar. Genom heldygnsvård, forskningsbeprövad beteendeterapi och erfaret behandlingsteam behandlar vi framgångsrikt ätstörningar. 

 

Vård hos oss

Den vackra miljön i Apelviken är läkande i sig. Här bor du nära havet, med lummiga träd och gångstigar. Vi har öppet dygnet runt, året om. Vi finns här för dig som behöver det och vi vet hur svår och känslig situationen kan vara. Se gärna våra filmer för att få en bild av omgivningen i Varberg.