Skog Skog

Mindfulness

På Capio centrum för smärta och utmattning är mindfulness en viktig och integrerad del i våra rehabiliteringar. Både för utmattning och för smärta.

På svenska brukar mindfulness ofta översättas som ”medveten närvaro”. Mindfulness innebär att vi tränar oss i att vara mer uppmärksamma i nuet. Vi tränar också på att odla ett ickedömande och vänligt förhållningssätt till det vi upplever.  

I mindfulness uppmärksammar vi både yttre objekt som till exempel ljud, beröring och synintryck. Men också inre objekt som exempelvis tankar, känslor och olika förnimmelser i kroppen. När man börjar träna mindfulness använder man sig ofta av andningen som ett objekt för att lära sig förankra uppmärksamheten i nuet.  

Mindfulness kan hjälpa oss att förhålla oss friare till stressande tankar och känslor. Mindfulness kan också hjälpa oss att odla en ickedömande medvetenhet om kroppen och kroppens signaler. Det här kan i sin tur hjälpa oss att fatta mer medvetna och välgrundade beslut i våra liv. Även om det egentligen inte är syftet med mindfulness, så upplever många att mindfulness också har avslappning som en välkommen bieffekt.  

Mindfulness har i studier visat sig vara hjälpsamt för många olika tillstånd. Bland annat för smärta, stress, depression, oro och ångest. Mindfulness kan också bidra till en allmänt ökad livskvalitet. 

gryning

Mindfulnessövningar

Här hittar du ljudfiler med mindfulnessövningar om du vill prova själv:  
(Uppläsare Andreas Åhslund psykolog).  

  • Kroppsscanning (23 min)
    En genomgång av hela kroppen, med närvaro och medkänsla. Gör gärna denna övning liggande.  
Kvinna tittar ut genom fönster

Stress och utmattning

Utmattningssyndrom innebär flera olika kroppsliga och psykiska besvär som är ett resultat av olika typer av påfrestningar och långvarig stress. 

Att drabbas av stress och utmattning
Kvinna tittar ut genom fönster

Långvarig smärta

Långvarig smärta leder ofta till rörelserädsla, undvikanden och isolering och försvårar i arbete och vardagsliv.

Att leva med smärta

Kontakta oss!

Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har du frågor kring att söka behandling hos oss, eller om du undrar över något annat.

Tel: 08-59844050
Helgfria vardagar 08.00-17.00

Välkommen till Capio Centrum för smärta och utmattning!

Du kan komma till oss via remiss från en annan vårdgivare eller genom att göra en egenanmälan.