Anala besvär

Det finns olika typer av anala åkommor som kan ge upphov till besvär.

Några av de vanligaste anala besvären vi undersöker och behandlar är sprickor i ändtarmsöppningen, hemorrojder eller böldbildning. Anala besvär ger symtom i form av smärta, klåda, tyngdkänsla eller blödning från ändtarmen. 

Vanliga besvär

 • Analfissur

  En analfissur är ett sår i form av en spricka vid ändtarmsöppningen. Du märker av sprickan genom att det gör ont eller att det kommer blod när du bajsar. Sprickan läker oftast inom ett par veckor. Smärtstillande salva kan lindra.

 • Hemorrojder

  I nedersta delen av ändtarmen finns analkanalen som leder ut i ändtarmsöppningen. Där finns små kuddar som består av bindväv och blodkärl, så kallade analkuddar. De kan förstoras och svullna upp, och även glida ner så att de kommer ut genom analöppningen. Det är det som kallas för inre hemorrojder. Yttre hemorrojder bildas i huden i analöppningen som bildar flikar. Ofta uppträder inre och yttre hemorrojder samtidigt.

  Det finns olika typer av undersökningar för att fastställa anledningen till dina besvär, exempelvis proktoskopi och rektoskopi.

  Om hemorrojderna är små och inte ger alltför mycket besvär brukar läkaren rekommendera läkemedel som finns att köpa på apotek. 

  Du kan behöva bli undersökt av en kirurg om det visar sig att hemorrojderna är stora eller att de orsakar kraftiga blödningar. Det finns flera olika behandlingsmetoder för att ta bort hemorrojderna. Inför undersökning kan du komma att behöva tömma din tarm med hjälp av rektallösning som Klyx.

  Ibland behövs det en operation för att avlägsna hemorrojderna. Under operation blir du sövd och du behöver vara fastandes i minst sex timmar innan operationen.  

  Det gör ofta ont under själva läkningen men smärtan brukar försvinna efter en till två veckor. Tiden direkt efter operationen kan vara lite besvärlig och det är viktigt att avföringen hålls mjuk för att minska smärtan. Det är till exempel bra att dricka mycket vatten och äta fiberrikt. Det finns dessutom olika receptfria läkemedel på apotek som gör det lättare att bajsa.

 • Bölder och fistlar runt ändtarmsöppningen

  En böld är en ansamling av var i vävnaden. Bölden kan ibland utvecklas till en liten kanal mellan ändtarmen och huden utanför ändtarmsöppningen, en så kallad fistel. För att bli av med bölden eller fisteln behövs oftast en operation.

  Tecken på att du har en böld är att du får mycket ont i ändtarmsöppningen. En form av böld är så kallad pilonidalcysta. Den uppstår inte vid analöppningen, utan i mitten av ryggslutet, precis där skinkorna delar sig. 

  Både bölder och fistlar behandlas med operation. Du är oftast sövd under operationen och behöver då vara fastande i minst sex timmar innan operation.

  Operationssåret behöver läggas om under läkningstiden. Det gäller oavsett om du har opererats för en böld eller fistel. Oftast kan du lägga om såret själv, men om det behövs kan du få hjälp av en distriktssjuksköterska.

   

   

Kontakta oss

Fyll i formuläret så kontaktar vår sjuksköterska dig alternativt ring oss på 08-32 62 20.

Samtycke