Navelbråck

Navelbråck innebär att ett område på magens insida nära naveln har försvagats. En så kallad bråcksäck bildas under huden och det blir en rund utbuktning på magen.

Navelbråcket syns som en mjuk utbuktning på magen. För det mesta har du inte några besvär av ett navelbråck, men ibland kan det vara ömt. Ett inklämt bråck är ofta hårt och gör ont. Du kan också må illa och kräkas.

Hos vuxna kan navelbråck föras tillbaka in mot naveln om det ger besvär. Du kan själv föra tillbaka navelbråcket genom att trycka lätt på den, in mot magen. Bråck som ger mycket besvär hos vuxna kan behöva opereras. Ett inklämt bråck opereras alltid. Navelbråcket kan tryckas tillbaka tillfälligt, men det kan göra ont.

Operation

  • Operationsdagen

    En operation utförs med öppen teknik och oftast i narkos. Före operationen träffar du narkosläkare, sjuksköterska och behandlande kirurg. Du ska vara fastande i minst 6 timmar innan ingreppet.

  • Efter operation

    Efter operationen kommer du att vårdas på vår uppvakningsavdelning för övervakning i några timmar. Man har i regel ganska lindriga besvär. För värk eller smärta i operationsområdet får du smärtlindring i form av tabletter.

    Efter operationen gäller restriktion avseende tunga lyft under 1 – 2 veckor, men i övrigt kan du leva ett normalt liv. Du uppmuntras till att vara uppe och röra på dig som vanligt. I regel räcker det med upp till 1 veckas sjukskrivning men för patienter med mycket tungt arbete kan ytterligare sjukskrivning krävas. Den postoperativa smärtan är i regel mycket måttlig och behöver oftast inget annat läkemedel än paracetamol. 

Kontakta oss

Fyll i formuläret så kontaktar vår sjuksköterska dig alternativt ring oss på 08-32 62 20.

Samtycke