Kirurg Kirurg

Undersökningar - skopier

Endoskopiska undersökningar av magsäcken och tjocktarmen är viktigt för att utreda symptom från matsmältningskanalen.

Vid en skopi kan läkaren titta in i magsäcken eller tjocktarmen för att undersöka orsaken till exempelvis halsbränna, smärtor i buken eller blod i avföringen.

Undersökningar

 • Gastroskopi

  Gastroskopi är en undersökning där läkaren undersöker magsäcken med hjälp av ett gastroskop. En mjuk slang leds ner till magsäcken genom munnen och undersökningen kan till exempel visa om du har en inflammation, sår eller tumörer i magen.

  Många tycker att undersökningen är obehaglig och hos oss har du därför möjlighet att få lätt narkos under undersökningen.

 • Koloskopi

  Koloskopi är en undersökning där läkaren undersöker tjocktarmen med ett koloskop. Det är en mjuk slang som förs in genom ändtarmsöppningen. Undersökningen kan till exempel visa om du har en inflammation, sår eller tumörer.

  Många tycker att undersökningen är obehaglig. Hos oss har du därför möjlighet att få lätt narkos under undersökningen.

 • Sigmoideoskopi

  Sigmoideoskopi innebär att bara ändtarmen och den nedre delen av tjocktarmen undersöks. Vid sigmoideoskopi behöver inte tarmarna vara tomma på samma sätt som vid en koloskopi. 

 • Rekto- och proktoskopi

  Rektoskopi är en undersökning där läkaren undersöker ändtarmen med ett rektoskop. Det är ett ihåligt plaströr som förs in genom ändtarmsöppningen. Undersökningen kan till exempel visa om du har en inflammation, sår eller tumörer.

  När läkaren vill undersöka området just innanför ändtarmsöppningen, används ett mycket kortare rör som kallas för proktoskop. Undersökningen kallas då för proktoskopi.

Kontakta oss

Fyll i formuläret så kontaktar vår sjuksköterska dig alternativt ring oss på 08-32 62 20.

Samtycke