Läkare med stetoskop Läkare med stetoskop

Bröstförminskning

Bröstförminskningsoperation kallas ofta även för bröstreduktionsplastik.

Varför göra en bröstförminskning?

Stor byst kan många gånger ge upphov till problematik med smärta i nacke, axlar och rygg samt bidra till en försämrad kroppshållning. För att avhjälpa detta kan det vara aktuellt med en bröstförminskningsoperation. Bröstförminskning kallas ofta för bröstreduktion, eftersom man vid operationen reducerar andelen körtelvävnad i brösten. 

När är en bröstförminskning lämplig? 

Vid kraftig viktnedgång behöver du vara viktstabil i minst sex månader innan en operation kan vara aktuell. Efter graviditet bör man vänta minst ett år så att bröstvävnad kan återhämta sig efter hormonell påverkan/amning. Vi rekommenderar ett BMI under 30 för bröstförminskning. Bäst estetiskt resultat uppnås dock med BMI under 27. Bröststorleken är beroende av kroppsvikt och opererar man vid ett högt BMI och sedan går ner i vikt kan brösten bli för små. Därför rekommenderar vi att du har nått din idealvikt innan bröstkirurgi.

Olika operationsmetoder

Beroende på storleken av dina bröst väljs operationsmetod. Vid medelstora bröst kan det räcka med vertikala snitt som ger ärr runt vårtgården samt i en vertikal linje från vårtgårdens nerkant ner mot vecket under bröstet. Vid stora bröst behöver man oftast även minska brösten i bredd och då behöver man oftast använda sig av ett upp och nervänt T-snitt (kallas även ankarsnitt). Vid ett ankarsnitt tillkommer även ett snitt i vecket under bröstet. Denna placering gör att ärret döljs väl i stående. Vid en bröstreduktion får man samtidigt ett bröstlyft där bröstet får ett fylligare utseende och en mer ungdomlig placering av vårta och vårtgård. Snittet sys ihop med dolda stygn som kroppen absorberar.

  • Operationsdagen

  • Efter operationen

Komplikationer vid bröstplastik

Vid all kirurgi kan komplikationer uppstå. De vanligaste komplikationerna vid bröstkirurgi är blödning, infektion, sårläkningsbekymmer. För att minska risk för blödning ges en dos blödningshämmande medicin i samband med ingreppet. För att motverka infektion ges en dos antibiotika i samband med ingreppet.

Priser och finansiering

Här kan du läsa mer om priserna för våra olika plastikkirurgiska ingrepp. 

Kontakta oss

Fyll i formuläret för att få mer information, alternativt ring oss på 08-32 62 20.

Samtycke