Läkare med stetoskop Läkare med stetoskop

Bröstförminskning

Bröstförminskningsoperation kallas ofta även för bröstreduktionsplastik.

Varför göra en bröstförminskning?

Stor byst kan många gånger ge upphov till problematik med smärta i nacke, axlar och rygg samt bidra till en försämrad kroppshållning. För att avhjälpa detta kan det vara aktuellt med en bröstförminskningsoperation. Bröstförminskning kallas ofta för bröstreduktion, eftersom man vid operationen reducerar andelen körtelvävnad i brösten. 

När är en bröstförminskning lämplig? 

Vid kraftig viktnedgång behöver du vara viktstabil i minst sex månader innan en operation kan vara aktuell. Efter graviditet bör man vänta minst ett år så att bröstvävnad kan återhämta sig efter hormonell påverkan/amning. Vi rekommenderar ett BMI under 30 för bröstförminskning. Bäst estetiskt resultat uppnås dock med BMI under 27. Bröststorleken är beroende av kroppsvikt och opererar man vid ett högt BMI och sedan går ner i vikt kan brösten bli för små. Därför rekommenderar vi att du har nått din idealvikt innan bröstkirurgi.

Olika operationsmetoder

Beroende på storleken av dina bröst väljs operationsmetod. Vid medelstora bröst kan det räcka med vertikala snitt som ger ärr runt vårtgården samt i en vertikal linje från vårtgårdens nerkant ner mot vecket under bröstet. Vid stora bröst behöver man oftast även minska brösten i bredd och då behöver man oftast använda sig av ett upp och nervänt T-snitt (kallas även ankarsnitt). Vid ett ankarsnitt tillkommer även ett snitt i vecket under bröstet. Denna placering gör att ärret döljs väl i stående. Vid en bröstreduktion får man samtidigt ett bröstlyft där bröstet får ett fylligare utseende och en mer ungdomlig placering av vårta och vårtgård. Snittet sys ihop med dolda stygn som kroppen absorberar.

 • Operationsdagen

  På operationsdagen träffar du din plastikkirurg igen som ritar upp operationsområdet och fotograferar det. Du får också träffa din narkosläkare.

  Operationen sker i narkos. Formen och längden på snittet beror på om det utförs en bröstförminskning eller ett bröstlyft. Snitten sys ihop med dolda stygn, som kroppen successivt absorberar. Operationen tar ca 1-3 timmar beroende på omfattningen av kirurgi.

  En bröstreduktion eller bröstlyft ger bröstet ett fylligare utseende och en mer ungdomlig placering av vårta och vårtgård.

 • Efter operationen

  Efter operationen kommer du till vår uppvakningsavdelning. Där stannar du två till sex timmar för omvårdnad och smärtlindring. All bröstkirurgi görs som dagkirurgi så att du kan gå hem samma dag som operationen. Vi sätter normalt ej dränageslangar vid bröstkirurgi. Det går utmärkt att komma upp och röra sig direkt efter din operation. Duscha kan du göra dagen efter operationen.

  I samband med operationen sätts en mjuk BH. Ofta i de fall som man fått bröstproteser sätts ett ”bröstband” runt bröstkorgen ovan proteserna för att minska rörelse av proteserna. Bröstbandet rekommenderar vi att man har dygnet runt i tre veckor efter din operation. Om det skaver i armhålorna kan man sätta bomullsvadd under bandet här. Bröstbandet kan tas bort vid dusch.

  Cirka sju dagar efter din bröstoperation kommer du för ett återbesök till våra erfarna sjuksköterskor för omläggning av ärret. Efter detta återbesök rekommenderar vi att du provar ut en sport-BH som skall användas dagligen de tre första månaderna. Vi rekommenderar ej bygel-BH de första tre månaderna för att undvika tryck på ärren. Vanligtvis blir du sjukskriven 1 - 3 veckor efter din bröstplastikoperation, beroende på yrke. De första veckorna rekommenderar vi lättare fysisk aktivitet, som promenader. Du bör avstå från hård fysisk träning under sex veckor. För att få så fina ärr som möjligt rekommenderar vi att du tejpar ärren med kirurgtejp de tre första månaderna efter din operation. Tejpen byter du en gång i veckan och det går utmärkt att duscha på tejpen. Första året efter operationen bör man inte sola på ärren för att minska risken för rodnade ärr.

  De första dygnen efter operationen kommer du att uppleva en känsla av svullnad och ömhet och du kan ha nedsatt känsel i bröstvårtor och vårtgårdar. Under de första dagarna kan du behöva smärtstillande medel. Svullnaden avtar successivt under de första veckorna, och eventuell känselstörning normaliseras inom några månader.

  Vi finns tillgängliga dygnet runt efter att du gått hem efter operationen om du behöver komma i kontakt med oss.

  Du kommer att kallas på återbesök till din kirurg ca tre månader efter din operation.Tidigast efter sex månader kan man bedöma slutresultatet. Tänk på att resultatet varierar mellan olika personer beroende på skillnader i arvsanlag och hudens elasticitet. Därför är det viktigt att du har realistiska förväntningar. Ärret bleknar med tiden men kommer aldrig att försvinna helt, så räkna med ett till två år innan du helt kan se slutresultatet.

Komplikationer vid bröstplastik

Vid all kirurgi kan komplikationer uppstå. De vanligaste komplikationerna vid bröstkirurgi är blödning, infektion, sårläkningsbekymmer. För att minska risk för blödning ges en dos blödningshämmande medicin i samband med ingreppet. För att motverka infektion ges en dos antibiotika i samband med ingreppet.

Priser och finansiering

Här kan du läsa mer om priserna för våra olika plastikkirurgiska ingrepp. 

Kontakta oss

Fyll i formuläret så kontaktar vår sjuksköterska dig alternativt ring oss på 08-32 62 20.

Samtycke