Läkare med stetoskop Läkare med stetoskop

Bröstlyft

Bröstlyft återskapar form och volym av brösten.

Ett bröstlyft och en bröstminskning är likartade ingrepp. Ett bröstlyft har dock mer med bröstens utseende att göra. Skillnaden är att vid ett bröstlyft avlägsnas huvudsakligen hud, medan man vid en bröstförminskning även avlägsnar körtelvävnad. Snitten är desamma som vid bröstförminskning. Det är vanligt att man kombinerar ett bröstlyft med bröstförstoring med bröstprotes i de fall då bröstet har tappat sin volym i samband med amning eller viktnedgång (beskrivs under bröstförstoring).

  • Operationsdagen

    På operationsdagen träffar du din plastikkirurg igen som ritar upp operationsområdet och fotograferar det. Du får också träffa din narkosläkare. Operationen sker i narkos. Formen och längden på snittet beror på om det utförs en bröstförminskning eller ett bröstlyft. Snitten sys ihop med dolda stygn, som kroppen successivt absorberar. Operationen tar ca 1-3 timmar beroende på omfattningen av kirurgi. En bröstreduktion eller bröstlyft ger bröstet ett fylligare utseende och en mer ungdomlig placering av vårta och vårtgård.

  • Efter operationen

    Efter operationen kommer du till vår uppvakningsavdelning. Där stannar du två till sex timmar för omvårdnad och smärtlindring. All bröstkirurgi görs som dagkirurgi så att du kan gå hem samma dag som operationen. Vi sätter normalt ej dränageslangar vid bröstkirurgi. Det går utmärkt att komma upp och röra sig direkt efter din operation. Duscha kan du göra dagen efter operationen.

    I samband med operationen sätts en mjuk BH. Ofta i de fall som man fått bröstproteser sätts ett ”bröstband” runt bröstkorgen ovan proteserna för att minska rörelse av proteserna. Bröstbandet rekommenderar vi att man har dygnet runt i tre veckor efter din operation. Om det skaver i armhålorna kan man sätta bomullsvadd under bandet här. Bröstbandet kan tas bort vid dusch.Cirka sju dagar efter din bröstoperation kommer du för ett återbesök till våra erfarna sjuksköterskor för omläggning av ärret. Efter detta återbesök rekommenderar vi att du provar ut en sport-BH som skall användas dagligen de tre första månaderna. Vi rekommenderar ej bygel-BH de första tre månaderna för att undvika tryck på ärren. Vanligtvis blir du sjukskriven 1 - 3 veckor efter din bröstplastikoperation, beroende på yrke. De första veckorna rekommenderar vi lättare fysisk aktivitet, som promenader. Du bör avstå från hård fysisk träning under sex veckor. För att få så fina ärr som möjligt rekommenderar vi att du tejpar ärren med kirurgtejp de tre första månaderna efter din operation. Tejpen byter du en gång i veckan och det går utmärkt att duscha på tejpen. Första året efter operationen bör man inte sola på ärren för att minska risken för rodnade ärr.De första dygnen efter operationen kommer du att uppleva en känsla av svullnad och ömhet och du kan ha nedsatt känsel i bröstvårtor och vårtgårdar. Under de första dagarna kan du behöva smärtstillande medel. Svullnaden avtar successivt under de första veckorna, och eventuell känselstörning normaliseras inom några månader.Vi finns tillgängliga dygnet runt efter att du gått hem efter operationen om du behöver komma i kontakt med oss.Du kommer att kallas på återbesök till din kirurg ca tre månader efter din operation.

    Tidigast efter sex månader kan man bedöma slutresultatet. Tänk på att resultatet varierar mellan olika personer beroende på skillnader i arvsanlag och hudens elasticitet. Därför är det viktigt att du har realistiska förväntningar. Ärret bleknar med tiden men kommer aldrig att försvinna helt, så räkna med ett till två år innan du helt kan se slutresultatet.

Komplikationer vid bröstplastik

Vid all kirurgi kan komplikationer uppstå. De vanligaste komplikationerna vid bröstkirurgi är blödning, infektion, sårläkningsbekymmer. För att minska risk för blödning ges en dos blödningshämmande medicin i samband med ingreppet. För att motverka infektion ges en dos antibiotika i samband med ingreppet.

Priser och finansiering

Här kan du läsa mer om priserna för våra olika plastikkirurgiska ingrepp. 

Kontakta oss

Fyll i formuläret så kontaktar vår sjuksköterska dig alternativt ring oss på 08-32 62 20.

Samtycke