Läkare med stetoskop Läkare med stetoskop

Gynekomasti - manlig bröstförminskning

Gynekomasti är ett tillstånd där män utvecklar onormalt stora bröst. Detta kan behandlas med manlig bröstförminskning.

Gynekomasti är ett i de flesta fall godartat tillstånd. Det finns flera olika orsaker till att man utvecklar gynekomasti. Ärftlighet, hormonförändringar, viktuppgång, medicinering är några exempel. Hos många unga män växer bröstkörteln mycket under puberteten för att därefter återigen minska i storlek. Vid en oförklarlig bröstkörteltillväxt kan man behöva göra vissa medicinska utredningar för att kontrollera hormonbalansen. Eftersom övervikt är en vanlig orsak till gynekomasti rekommenderar vi ett BMI under 27.

Det finns flera metoder för att åtgärda gynekomasti. Vanligast är en kombination av fettsugning och kirurgiskt avlägsnande av körtelvävnad. För att komma åt körtelvävnaden öppnas ett snitt under vårtgården. Med denna placering av ärret blir det knappt synbart efteråt.

Operation

 • Operationsdagen

  På operationsdagen träffar du din plastikkirurg igen som ritar upp operationsområdet och fotograferar det. Du får också träffa din narkosläkare. Operationen sker i narkos. Snitten sys ihop med dolda stygn, som kroppen successivt absorberar. Operationen tar ca 1-3 timmar beroende på omfattningen av kirurgi.

 • Efter operationen

  Efter operationen kommer du till vår uppvakningsavdelning. Där stannar du två till sex timmar för omvårdnad och smärtlindring. All bröstförminskning görs som dagkirurgi så att du kan gå hem samma dag som operationen. Vid kirurgi för gynekomasti sätter vi ofta dränageslangar, som kan tas ut inför hemgång om det inte finns tecken på blödning. Det går utmärkt att komma upp och röra sig direkt efter din operation. Duscha kan du göra dagen efter operationen.

  I samband med operationen sätts ett brett bröstband för att ge kompression över operationsområdet. Bröstbandet rekommenderar vi att du har dygnet runt i tre veckor och därefter dagtid i tre veckor. Om det skaver i armhålorna kan man sätta bomullsvadd under bandet här. Bröstbandet kan tas bort vid dusch.

  Cirka sju dagar efter din bröstoperation kommer du för ett återbesök till våra erfarna sjuksköterskor för omläggning av ärret. Vanligtvis blir du sjukskriven 1-3 veckor efter din bröstplastikoperation, beroende på yrke. De första veckorna rekommenderar vi lättare fysisk aktivitet, som promenader. Du bör avstå från hård fysisk träning under sex veckor. För att få så fina ärr som möjligt rekommenderar vi att du tejpar ärren med kirurgtejp de tre första månaderna efter din operation. Tejpen byter du en gång i veckan och det går utmärkt att duscha på tejpen. Första året efter operationen bör man inte sola på ärren för att minska risken för rodnade ärr.

  De första dygnen efter operationen kommer du att uppleva en känsla av svullnad och ömhet och du kan ha nedsatt känsel i bröstvårtor och vårtgårdar. Under de första dagarna kan du behöva smärtstillande medel. Svullnaden avtar successivt under de första veckorna, och eventuell känselstörning normaliseras inom några månader.

  Vi finns tillgängliga dygnet runt efter att du gått hem efter operationen om du behöver komma i kontakt med oss.

  Du kommer att kallas på återbesök till din kirurg ca tre månader efter din operation.

  Tidigast efter sex månader kan man bedöma slutresultatet. Tänk på att resultatet varierar mellan olika personer beroende på skillnader i arvsanlag och hudens elasticitet. Därför är det viktigt att du har realistiska förväntningar. Ärret bleknar med tiden men kommer aldrig att försvinna helt, så räkna med ett till två år innan du helt kan se slutresultatet.

Komplikationer vid gynekomasti

Vid all kirurgi kan komplikationer uppstå. De vanligaste komplikationerna vid bröstkirurgi är blödning, infektion och sårläkningsbekymmer. Eftersom snittet för att ta ut körtel är mycket kort är den vanligaste komplikationen blödning. Därför sätts ofta dränageslang. För att minska risk för blödning ges en dos blödningshämmande medicin i samband med ingreppet. För att motverka infektion ges en dos antibiotika i samband med ingreppet.

Priser och finansiering

Här kan du läsa mer om priserna för våra olika plastikkirurgiska ingrepp. 

Kontakta oss

Fyll i formuläret så kontaktar vår sjuksköterska dig alternativt ring oss på 08-32 62 20.

Samtycke