Läkare med stetoskop Läkare med stetoskop

Bukplastik

Bukplastik kan vara aktuellt vid bland annat kraftig viktnedgång samt efter graviditet.

Bukplastik är en operation som görs för att ta bort överskottshud och fett från magen. Detta kan vara aktuellt vid viktnedgång efter en viktoperation, graviditet, kirurgiska ingrepp, genetiska orsaker samt vid minskad elasticitet i huden vid exempelvis åldrande. Observera att en bukplastik aldrig är en metod för viktminskning. Vid kraftig viktnedgång behöver du vara viktstabil i minst ett år innan en operation kan vara aktuell. 

Olika metoder

 • T-bukplastik

  Efter kraftig viktnedgång kan man få ett stort hudöverskott i både flanker och framtill på buken. I vissa fall är det vertikala hudöverskottet så stort så att det inte räcker med en konventionell bukplastik, utan man kan behöva lägga till ett snitt i medellinjen på buken. Detta kallas för T-bukplastik eftersom snittet blir som ett ”upp och nervänt T” med både en horisontell och en vertikal komponent.

  T-bukplastik >

 • Rectusskidediastas

  Uttänjda bukmuskler som har förslappats och försvagats och delat på sig efter till exempel en graviditet, åtgärdas också vid en bukplastik. I vissa fall kan man ha uttänjda bukmuskler med inget hudöverskott. Man kan då åtgärda detta via ett lågt snitt och sy ihop bukmusklerna. Detta ingrepp är inte lika omfattande som en full bukplastik.

  Rectusskidediastas >

 • Cirkumferent bukplastik

  Om fett- och hudöverskottet även fortsätter ut i flanker och det finns ett hudöverskott även på ryggen kan det behövas ett mer omfattande ingrepp för att åtgärda detta. Då rekommenderas en så kallad cirkumferent bukplastik för bästa slutresultat.

  Cirkumferent bukplastik >

 • Bukplastik

  Finns det överskott på fett och hud både ovanför och nedanför naveln så brukar vi rekommendera en bukplastik. Denna operation kombineras i det allra flesta fall med en fettsugning av buk och flanker. 

  Bukplastik >

Priser och finansiering

Här kan du läsa mer om priserna för våra olika plastikkirurgiska ingrepp. 

Kontakta oss

Fyll i formuläret så kontaktar vår sjuksköterska dig alternativt ring oss på 08-32 62 20.

Samtycke