Läkare med stetoskop Läkare med stetoskop

Rectusskidediastas

Uttänjda bukmuskler kan åtgärdas med hjälp av en bukplastik.

Uttänjda bukmuskler som har förslappats och försvagats och delat på sig efter till exempel en graviditet, åtgärdas också vid en bukplastik. I vissa fall kan man ha uttänjda bukmuskler men inget hudöverskott. Man kan då åtgärda detta via ett lågt snitt och sy ihop bukmusklerna. Detta ingrepp är inte lika omfattande som en full bukplastik.

 • Operationsdagen

  På operationsdagen träffar du din plastikkirurg igen som ritar upp operationsområdet och fotograferar det. Du får också träffa din narkosläkare.

  Operationen sker i narkos. Vanligtvis påbörjas din bukplastik med fettsugning av flanker samt bukens framsida. Därefter läggs ett snitt från höftbenskam till höftbenskam ca 5 cm ovan blygdbenet. Formen och längden på snittet beror på mängden hud som skall tas bort. Efter att ha lyft på huden kan de underliggande försvagade raka bukmusklerna sys ihop och förstärkas. Överskottshuden på buken tas bort och sedan sträcks bukens hud och underhudsfett neråt. Samtidigt flyttas naveln för att den inte skall hamna för långt ner på bukväggen. Snitten sys ihop med dolda stygn, som kroppen successivt absorberar. Operationen tar ca 2 - 3 timmar beroende på omfattningen av kirurgi. Vid en cirkumferent bukplastik tar ingreppet ca 4 - 6 timmar.

  Resultatet efter en bukplastik blir en slät främre bukvägg. Ingreppet kan behöva utökas om det föreligger ett hudöverskott även på sidorna och ut mot ryggen.

 • Efter operationen

  Efter operationen kommer du till vår uppvakningsavdelning. Vanligtvis stannar du kvar på kliniken en natt efter din bukplastik. På operationsdagen får du en gördel som ska användas som en stödkorsett de första sex veckorna efter operationen. Normalt har du också två dränageslangar som ska transportera bort sårvätska efter din operation. Dessa slangar avlägsnas oftast dagen efter operation, men kommer det mycket sårvätska kan det dock vara bra att ha kvar dränageslangarna några dygn. Det går utmärkt att komma upp och röra sig direkt efter din operation.

  Cirka sju dagar efter din bukplastik kommer du för ett återbesök till våra erfarna sjuksköterskor för omläggning av ärret. Vanligtvis blir du sjukskriven 3 - 4 veckor efter din bukplastik, beroende på yrke. De första veckorna rekommenderar vi lättare fysisk aktivitet, som promenader. Du bör avstå från hård fysisk träning under sex veckor efter din bukplastik. För att få så fina ärr som möjligt rekommenderar vi att du tejpar ärren med kirurgtejp de tre första månaderna efter din operation. Tejpen byter du en gång i veckan och det går utmärkt att duscha på tejpen. Första året efter operationen bör man inte sola på ärren för att minska risken för rodnade ärr.

  De första dygnen efter operationen kommer du att uppleva en känsla av svullnad och ömhet och du kommer att ha nedsatt känsel i huden på magen. Under de första dagarna kan du behöva smärtstillande medel. Svullnaden avtar successivt under de första veckorna.

  Vi finns tillgängliga dygnet runt efter att du gått hem efter operationen om du behöver komma i kontakt med oss.

  Du kommer att kallas på återbesök till din kirurg ca tre månader efter din operation.

  Tidigast efter sex månader kan man bedöma slutresultatet. Tänk på att resultatet varierar mellan olika personer beroende på skillnader i arvsanlag och hudens elasticitet. Därför är det viktigt att du har realistiska förväntningar. Ärret bleknar med tiden men kommer aldrig att försvinna helt, så räkna med ett till två år innan du helt kan se slutresultatet. 

Komplikationer vid bukplastik

Vid all kirurgi kan komplikationer uppstå. De vanligaste komplikationerna vid bukplastik är blödning, infektion, sårläkningsbekymmer samt serom. För att minska risk för blödning ges en dos blödningshämmande medicin i samband med ingreppet. För att motverka infektion ges en dos antibiotika i samband med ingreppet. Serom är ansamling av sårvätska under snittet. Detta kan undvikas med dränage samt att man använder bukgördel. För att minska risken för blodproppar i benen efter din bukplastik förskriver vi blodförtunnande sprutor som skall tas tio dagar efter operationen.

Priser och finansiering

Här kan du läsa mer om priserna för våra olika plastikkirurgiska ingrepp. 

Kontakta oss

Fyll i formuläret så kontaktar vår sjuksköterska dig alternativt ring oss på 08-32 62 20.

Samtycke